Boris Johnson verwelkomt nieuwe kabinet

De Britse premier Boris Johnson zit voor de eerste keer samen met zijn nieuw kabinet.
AFP De Britse premier Boris Johnson zit voor de eerste keer samen met zijn nieuw kabinet.
De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag zijn nieuwe kabinet verwelkomd. Hij beloofde als dank voor het vertrouwen van de kiezers onder meer de infrastructuur te verbeteren, de criminaliteit te verminderen en meer ziekenhuizen te bouwen.

“Het is geweldig om jullie allemaal hier te zien”, zei Johnson tegen zijn ministers. “Gefeliciteerd met het bereiken of behouden van jullie belangrijke functies binnen de overheid. We moeten het vertrouwen van de mensen die op ons hebben gestemd dubbel en dwars terugbetalen.”

Donderdag vond binnen het kabinet van Johnson een grote schoonmaak plaats. De premier had die eerder al aangekondigd, omdat hij een zo sterk mogelijk team wil met het oog op de naderende brexit-onderhandelingen. Sommige ministers bleven op hun posten, anderen werden door Johnson ontslagen. (Lees hieronder verder)

AFP

Ontslagen

Zo moesten onder anderen de ministers Julian Smith (Noord-Ierland) en Andrea Leadsom (Economische Zaken) het veld ruimen, net als Esther McVey (onderminister voor Volkshuisvesting) en Theresa Villiers (minister voor Milieu).

Verrassend was dat Sajid Javid, voorheen minister van Financiën, zelf zijn ontslag indiende, terwijl werd verwacht dat hij mocht blijven zitten. Volgens Britse media weigerde hij naaste medewerkers de laan uit te sturen in opdracht van Johnson. Javid is vervangen door Rishi Sunak, die de voormalige brexitminister Steve Barclay onder zich krijgt op het ministerie.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick morel

    Boris gaat de weg van Donald op, wie niet voortdurend ja knikt moet weg. Het beleid over het kanaal wordt bepaald door Dominic Cummings de spindoctor van Boris, nooit verkozen, wel het beleid bepalend. Financiën wordt nu bestuurd door Boris en Dominic die daar een loyale minister plaatsten en iedereen verwacht nu een gigantisch gooien met geld en een groot te kort in de schatkist.