Boris Johnson vergelijkt plannen van Labour met stalinistisch regime: “Ze verafschuwen het winstmotief”

Boris Johnson
AP Boris Johnson
De Britse premier Boris Johnson heeft de economische plannen van de grootste oppositiepartij Labour scherp bekritiseerd en vergeleken met methodes van Sovjetdictator Jozef Stalin. De sociaaldemocraten zouden het streven naar winst zodanig verachten, dat ze bereid zijn de basis van de welvaart te vernielen, schreef Johnson in een opiniebijdrage voor de krant The Telegraph.

Met zijn bijdrage lanceerde de Britse premier zijn campagne voor de parlementsverkiezingen van 12 december. Labour “doet alsof hun haat enkel gericht is tegen bepaalde miljardairs en wijst mensen met de vinger, met een wraakzuchtig genoegen dat we sinds de vervolging van de koelakken door Stalin niet meer gezien hebben”, aldus Johnson. 

Koelakken waren enigszins welvarende boeren. De Sovjetdictator liet hen bij het begin van de jaren 30 oppakken, deporteren en vermoorden.

Volgens de premier zullen bij een verkiezingsoverwinning van Labour de belastingen verhoogd worden op alles: “op pensioenen, bedrijven, erfenissen, huizen en tuinen”.  Labourvoorzitter Jeremy Corbyn heeft op Twitter al gereageerd. Hij noemt de uithalen van Johnson “onzin die superrijken uitkramen om te vermijden dat ze een klein beetje meer belastingen moeten betalen”. 

Links programma

Het programma van Corbyn is één van de meest linkse die het Verenigd Koninkrijk de voorbije jaren heeft gezien. De sociaaldemocraten willen onder meer bedrijven hernationaliseren, het minimumloon verhogen en de gemiddelde duur van de werkweek verlagen tot 32 uur. Die maatregelen moeten worden gefinancierd door de belastingen voor de rijkere bevolking te verhogen. 

Een van de meest omstreden punten is dat ondernemingen met meer dan 250 personeelsleden tien procent van hun aandelen aan een fonds zouden moeten geven dat door die werknemers gecontroleerd wordt en hen jaarlijks een dividend uitkeert. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerry Cle

    Een regering moet zorgen dat de burgers het goed hebben en niet dat enkelen ongelooflijk rijk worden op kap van de anderen.