Boris Johnson sluit tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid uit: “Daar zal ik nooit de toestemming voor geven”

Boris Johnson
EPA Boris Johnson
In het Schotse Glasgow kwamen gisteren 20.000 mensen op straat om te demonstreren voor onafhankelijkheid. De roep om een tweede onafhankelijkheidsreferendum wordt in Schotland steeds luider. Maar daar wil Boris Johnson niets van weten. Zolang hij premier is, zal er geen sprake van zijn, zo zegt hij in een interview met Sky News.

Afgelopen vrijdag kondigde Schotse premier Nicola Sturgeon aan voor het einde van het jaar een nieuw referendum over onafhankelijkheid te zullen aanvragen. Dat nieuwe referendum is nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. Omdat brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in, heeft Edinburgh een “ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum”. “Een onafhankelijk Schotland ligt meer dan ooit binnen bereik”, zo zei ze.

Maar op enige steun van Boris Johnson hoeft ze daarvoor niet te rekenen. De Britse premier stelt dat het onafhankelijkheidsreferendum in 2014 - waarbij de Schotten met een meerderheid van 55 procent ervoor kozen om te blijven deel uitmaken van Groot-Brittannië - een event is dat maar eens in een generatie kan voorkomen. “Nee, ik wil geen tweede referendum”, aldus Johnson in een gesprek met Sky News.

Johnson lijkt daarmee de Schotse hoop op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum de kop in te drukken. Om zo’n referendum bindend te maken, heeft de Schotse regering de goedkeuring van Westminster nodig.

Oppositieleider Jeremy Corbyn van zijn kant heeft al laten weten dat hij een tweede Schots referendum niet zou blokkeren.

Op 12 december trekken de Britten naar de stembus voor vervroegde verkiezingen.

“Diepe spijt” dat brexit niet doorging op 31 oktober

In hetzelfde interview met Sky News zegt Johnson ook dat hij zich verontschuldigt voor het feit dat hij zijn belofte van een brexit tegen 31 oktober niet heeft kunnen waarmaken. Eerder had Johnson gezegd dat hij liever zou “sterven in een gracht” dan de brexit opnieuw uit te stellen. Johnson heeft “diepe spijt” dat hij die deadline niet gehaald heeft. Dat de zaak opnieuw is uitgesteld is volgens Johnson niet zozeer pijnlijk voor “zijn ego, maar vanwege de onzekerheid die dit voor het hele land betekent”.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Van Hoof

  Johnson weet heel goed dat UK zonder Schotland problematisch wordt. Krijgen ze grenzen binnen hun eigen eiland. Kan de queen niet meer zonder visum naar haar eigendommen. Schotland weet wat doen. massaal op Corbyn stemmen.

 • Gunter Verleyen

  Gewoon onafhankelijkheid uitroepen kan ook...en wat gaat Boris dan doen? het leger sturen? Als het Verenigd Koninkrijk uit de E.U. moet kunnen dan mag Schotland toch ook uit het V.K.

 • Patrick Gielen

  De UK heeft het recht gekregen om te stemmen en heeft besloten om de EU te verlaten. Dan heeft Schotland het recht om te stemmen de UK te verlaten en om bij de EU te blijven. Twee maten en twee gewichten, lijkt me.

 • danny janssens

  Hoe gaat die het tegenhouden? Op zijn Madrilees? Ze neerknuppelen?

 • Ludovic De Beuckeleer

  je zal de schotten nog nodig hebben boris denk daar maar eens overna want je bent nog verkozen hoor.