Boris Johnson ontmoet Ierse collega Leo Varadkar: laatste poging om backstop te voorkomen

Leo Varadkar (L) en Boris Johnson (R)
REUTERS Leo Varadkar (L) en Boris Johnson (R)
De Britse premier Boris Johnson ontmoet vandaag nogmaals zijn Ierse collega Leo Varadkar, in een laatste poging om een compromis te sluiten over Noord-Ierland. Nu de brexitgesprekken in Brussel tot een plots einde zijn gekomen, is de netelige kwestie van de ‘backstop’ het belangrijkste agendapunt.

De twee leiders ontmoeten elkaar niet in Londen, evenmin in Dublin, maar wel in het noordwesten van Engeland: op neutrale grond. Op die manier willen de twee premiers hun overleg de grootste kans op slagen geven.

Varadkar zei gisteren nog te willen onderzoeken hoe de inwoners van Noord-Ierland hun toestemming kunnen geven aan eventuele regelingen om een harde grens die zo’n backstop zou betekenen, te vermijden. “Maar de moeilijkheid is momenteel dat Noord-Ierland de Europese douane-unie sowieso moet verlaten volgens het standpunt van de Britse regering, ongeacht wat de inwoners daarvan denken”, aldus Varadkar.

Een vorige ontmoeting tussen de ambtsgenoten dateert van een maand geleden. Toen benadrukte de Ierse premier dat Noord-Ierland harde garanties wil over de grens: “We zullen er niet mee akkoord gaan als juridische garanties worden vervangen door beloftes”.

Backstop

De beruchte backstop is een vangnetmechanisme dat het Verenigd Koninkrijk (alsook Noord-Ierland) in de Europese douane-unie houdt bij gebrek aan een handelsakkoord na de brexit op 31 oktober. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ray monty

    wat Europa bereikt heeft is een sterk verdeeld GB, dus Cesaer's spreuk geldt nog steeds "Verdeel en heers". Europa heeft defacto een hereniging in het oog van Ierland en Noord Ierlaand en het UK kan dit nooit aanvaarden.

  • Edmond Dillien

    Da's nogal ne zever, he. Niet in Londen en niet in Dublin want anders kunnen ze niet goed klappen om de een of andere reden, dus met 2 het vliegtuig in op kosten van de belastingbetaler om wat tegen elkaar te zeveren en denkelijk in Johnson zijn geval veel te beloven op "neutrale? grond", als het wat tegenzit is dat het enige dat er overschiet na de brexit Engeland, want Wales, Schotland en N-Ierland zien het al lang niet meer zitten, precies.