Boris Johnson ontkent dat hij journaliste onder tafel betastte

Boris Johnson, hier met zijn huidige partner Carrie Symonds.
Photo News Boris Johnson, hier met zijn huidige partner Carrie Symonds.
De Britse premier Boris Johnson ontkent ten stelligste dat hij een jonge journaliste ongepast heeft aangeraakt. “Deze beschuldiging is vals”, zegt een woordvoerder van Downing Street.

De feiten zouden twintig jaar geleden gebeurd zijn. Johnson werkte toen voor het tijdschrift Spectator. Charlotte Edwardes deed haar verhaal in een column ter ere van de tweede verjaardag van #MeToo, zondag in Sunday Times. Volgens haar vond het incident plaats in 1999, tijdens een lunch in de burelen van het conservatieve tijdschrift in Londen. Johnson was net hoofdredacteur van het blad geworden. 

“Onder de tafel voel ik Johnsons hand op mijn dij. Hij knijpt erin. Zijn hand ligt hoog op mijn been, en hij heeft genoeg van de binnenkant van mijn dijen vast om me plotseling rechtop te doen zitten.” 

Charlotte Edwardes Charlotte Edwardes deed haar verhaal zondag in de Sunday Times.
Twitter Charlotte Edwardes Charlotte Edwardes deed haar verhaal zondag in de Sunday Times.

Volgens Edwardes zei een andere vrouw die aanwezig was bij de lunch achteraf dat hij hetzelfde bij haar had gedaan. 

“Deze beschuldiging is vals", reageert de woordvoerder van Downing Street. “Als de premier zich dit incident niet herinnert, heb ik duidelijk een beter geheugen dan hem”, zo laat Edwardes op Twitter weten. 

Ze krijgt de steun van minister van Gezondheid Matt Hancock. “Ik ken Charlotte heel goed, en ik vertrouw volledig op wat ze zegt. Ik ken haar en ik ken haar als betrouwbaar.” 

Ook voormalig Brits minister van Werk en Pensioenen Amber Rudd, die vorige maand ontslag nam, zei op Twitter akkoord te zijn met Hancocks oordeel. 

De beschuldiging overschaduwde de start van het jaarlijkse partijcongres van de Conservatives in Manchester, dat helemaal rond de brexitperikelen draait. Johnson ontkende gisteren ook al zijn rol in een ander schandaal. Als burgemeester van London zou hij zijn Amerikaanse kennis Jennifer Arcuri bevoordeeld hebben door haar aan 140.000 euro overheidsgeld te helpen.

Boris Johnson en zijn Amerikaanse kennis Jennifer Arcuri.
AFP Boris Johnson en zijn Amerikaanse kennis Jennifer Arcuri.

Bij de start van het congres in Manchester werden Boris Johnson en zijn partijgenoten gisteren opgewacht door duizenden manifestanten. Een zes meter lange opblaaspop in de beeltenis van de Britse premier stal de show. De betogers marcheerden doorheen de stad met slogans als ‘gedaan met de besparingen’, ‘Tories buiten’ en ‘Nee aan Boris, ja aan Europa’.

Een zes meter lange opblaaspop in de beeltenis van de Britse premier stal de show.
AFP Een zes meter lange opblaaspop in de beeltenis van de Britse premier stal de show.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Ah, het was er boven!?

 • joachim albert

  Ze wil gewoon de andere vrouwen steunen door te getuigen en aan te tonen dat het geen alleenstaand geval is. Dat BJ een vetzak is tout court. Mvg

 • Gerard Braeckmans

  Het is niet de eerste maal dat den Boris op dit vlak (vrouwen) slecht in het nieuws komt. Laatst was er agressie tegenover zijn vrouw/vriendin.

 • dirk rombaut

  ondanks het feit dat ik geen begrip heb voor Boris zijn politieke handelswijze, vindt ik niet dat feiten na 20 jaar, gebeurt of niet dat laat ik in het midden, nu moeten aangerekend worden. Het is zijn huidig, weliswaar verkeerd, standpunt dat telt!

 • Mario Tersago

  Waarom moet men steeds een persoon in diskrediet brengen, als hij reeds geviseerd wordt? ..en niet wanneer het zich heeft afspeelt? Dan had Johnson misschien nooit premier geweest en had dit allemaal vermeden kunnen worden. Ik vind dat allemaal nogal achterhaald. Ik ben absoluut geen fan van Boris, maar die 10-20 jaar na de feiten verhalen, ben ik eigenlijk ook zo beu als kou pap. Waarheid of niet.