Boris Johnson onder druk om rapport over Russische inmenging vrij te geven voor de komende verkiezingen

AFP
Het parlement en de oppositie in Groot-Brittannië hebben premier Boris Johnson dinsdag onder druk gezet om een rapport over Russische inmenging in de Britse politiek bekend te maken voor de verkiezingen van 12 december.

Volgens de krant The Guardian staat in het rapport onder meer dat het Kremlin heeft geprobeerd via diplomatieke kanalen te infiltreren in de Conservatieve Partij van Johnson om de verkiezingen te beïnvloeden.

Johnson wil het vijftig pagina's tellende rapport van de geheime diensten pas na de verkiezingen van 12 december openbaren. Hij heeft geen reden gegeven voor die beslissing. Dat is niet goed gevallen bij de andere partijen in het parlement. 

De voorzitter van de parlementaire commissie Inlichtingen en Veiligheid, Dominic Grieve, riep Downing Street op het 50 pagina’s tellende rapport vrij te geven, zodat het parlement er zich voor de verkiezingen over kan buigen. Na een debat gisteren in het Hogerhuis werd hier vandaag in het Lagerhuis stevig over gedebatteerd. Het Lagerhuis wordt morgen ontbonden voor de vervroegde parlementsverkiezingen.

“Hallucinant”

Dominic Grieve vond het in de krant The Guardian “hallucinant” dat het rapport nog altijd niet openbaar was gemaakt. Dat daar geen uitleg voor komt, is ongezien, zei hij in het Lagerhuis. Volgens de krant onderzoekt het rapport de Russische pogingen tot inmenging in de campagne voor het referendum van 2016 over de brexit, ook de pogingen tot infiltratie van de Conservatieve Partij van Boris Johnson.

Als het niet voor vanavond vrijgegeven wordt, zolang de volksvertegenwoordigers nog zetelen, kan het pas bekendgemaakt worden nadat de commissie gevormd is, wat na de verkiezingen van 2017 “bijna zes maanden” duurde, hekelde Grieve.

De oppositiepartijen Labour en Scottish National Party hebben geen goed woord over voor de geheimhouding. Volgens de partijen weigert Johnson de ernst van de zaak onder ogen te zien.

Emily Thornberry van oppositiepartij Labour vroeg aan het adres van de regering “wat ze te verbergen had”. “Ik verberg niets”, zei Michael Gove op BBC, die belast is met de voorbereidingen van de brexit. Het rapport zal “te gepasten tijde bekendgemaakt worden”, aldus Gove, die gewag maakte van “nationale veiligheidskwesties”.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexandre Nikolaev

  Dat begint mens straks denken dat WW2 door de Russen opgeblazen geweest was en de steenleggers van EU waren onschuldig in de oven vuur van de aankomende oorlog........

 • Erwin Van Roy

  Alle de mensen in Vlaanderen zien weer oorlog. Terwijl dit heel simpel is. Als er niks van waar is waarom dan niet alles open en bloot op tafel gooien. Als politiekers zaken niet openbaar willen maken wil dat zeggen dat er iets is. Zo simpel als je recht in uw schoenen staat dan moet je niks vrezen en dan is het niet erg om het openbaar te maken.

 • Vincenzo Torres

  Niet te doen hoe machtig die Russen zijn. Dit in schril contrast met Europa en Amerika, die zedig overal vantussen blijven. Die dekselse Russen toch!

 • Dave Janssens

  Als die Poetin blijkbaar nogal makkelijk het ganse vrije Westen kan destabiliseren en beïnvloeden mag dat vrije Westen zich een keer ernstig in vraag gaan stellen. Komaan zeg; Johnson, Trump wat voor kazakkendraaiers gaan we nog krijgen? Waar zijn de veiligheidsnetwerken die haar burgers moeten behoeden van zulke clowns??? Waarom hebben de Europeanen 2 wereldoorlogen moeten verteren verdomme? Om in herhaling te vallen?!

 • Arie Oskam

  Rusland moeit zich heimelijk met de Britse verkiezingen, de Amerikaanse president doet dat openlijk en via de sociale media ! De VS mogen dat blijkbaar ongestraft !