Boris Johnson: "Moordenaar van James Foley moet gedood worden"

PHOTO_NEWS
Boris Johnson wil het vel van de jihandist die James Foley op een gruwelijke wijze executeerde. De Amerikaanse journalist werd vermoedelijk de keel overgesneden door een Britse rapper die in Syrië aan de zijde van de Islamitische Staat strijdt. Johnson die vorige week zijn deelname aan de parlementsverkiezingen aankondigde, wil ook actie ondernemen tegen de extremisten. "Als we nu niks doen dan staat het gevaar straks voor onze deur", luidt het vastberaden.

De flamboyante burgemeester van Londen roept ook op tot het maken van nieuwe wetten. Als het van hem afghangt dan wordt straks iedereen die naar Irak en Syrië vertrekt zonder de autoriteiten te verwittigden, meteen beschouwd als een terrorist.

Intussen hebben de Britse inlichtingendiensten de moordenaar van Foley geïdentificeerd. Het zou gaan om een rapper die voor het IS actief is onder de naam 'jihadi John'. De man, Abdel-Majed Abdel Bary verliet zijn huis in Madia Vale om in Syrië te gaan strijden aan de zijde van het IS. Hij poseerde eerder al met een afgehakt hoofd van een opponent. "Jongemannen als hem wordt verteld dat als ze strijdend sterven ze in de hemel terechtkomen bij 72 maagden. Velen van hen geloven het ook, ook al hebben wetenschappers hen al duidelijk gemaakt dat dat niet het geval is en de 72 beloofde maagden, 72 rozijnen zijn", aldus een scherpe Johnson.

David Davis, ex-schaduwminister Binnenlandse Zaken, heeft eerder al een oproep gedaan om alle IS-strijders die naar Groot-Brittannië terugkeren hun staatsburgerschap af te nemen. De vorige aartsbisschop van Canterbury is dan weer van mening dat ze hun paspoorten moeten inleveren. Johnson kan zich vinden in hun suggesties. Hij stelt dat de strijders "die trouw zweren aan een terroristische staat", hun Brits staatsburgerschap zouden moeten verliezen. Johnson weet dat de Britten niet gebrand zijn op een nieuwe interventie in een conflictgebied maar hij heeft een waarschuwing in petto voor ze. "Niets ondernemen is nog erger. We moeten die 'wackos' stoppen", luidt het.

De Britse ambassadeur in Washington, Sir Peter Westmacott bevestigde aan de nieuwszender CNN dat de Britse inlichtingendiensten op het punt staan om de moordenaar van James Foley te identificeren. "Ik weet van mijn collega's op het thuisfront dat we de moordenaar bijna geïdentificeerd hebben. We doen er alles aan om hem te vinden. We hebben een aantal gesofisticeerde middelen om de klus te klaren."

Abdel-Majed Bary zou de moordenaar zijn van Foley. Johnson wil het vel van de Londense rapper.
Facebook/YouTube Abdel-Majed Bary zou de moordenaar zijn van Foley. Johnson wil het vel van de Londense rapper.