Boris Johnson moet dan toch niet voor rechter verschijnen om ‘brexitleugens’

Boris Johnson maakt veel kans de volgende Britse premier te worden.
AFP Boris Johnson maakt veel kans de volgende Britse premier te worden.
Er komt dan toch geen rechtszaak tegen de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson omdat hij gelogen zou hebben tijdens de brexitcampagne van 2016. Een zakenman had via crowdfunding geld ingezameld om Jonhson voor de rechter te dagen voor zijn bewering dat het Verenigd Koninkrijk elke week 350 miljoen pond (400 miljoen euro) naar Brussel stuurt.

De 29-jarige zakenman Marcus Ball zamelde 200.000 pond in om de zaak aanhangig te maken. Een rechter besliste daarop dat Johnson zou moeten worden uitgenodigd, maar die beslissing is vanmiddag ongedaan gemaakt door een hogere rechtbank. Er komt dus geen rechtszaak. 

Balls advocaten beschuldigden Johnson van leugens. “Democratie veronderstelt dat wie een openbare functie bekleedt zich verantwoord en eerlijk gedraagt. Het gedrag van Boris Johnson was zowel onverantwoord als oneerlijk. Het was, laten we maar zeggen, crimineel.” De advocaten van de politicus spraken over een politieke stunt.

Kandidaat-premier

Johnson was ten tijde van het brexitreferendum parlementslid en was tot enkele weken voordien burgemeester van de Britse hoofdstad. Sindsdien is hij twee jaar lang minister van Buitenlandse Zaken geweest, maar hij nam ontslag uit onvrede met de brexitkoers van premier Theresa May. Die geeft vandaag officieel haar ontslag, Johnson geldt als de topfavoriet om haar op te volgen als partijleider en eerste minister.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lieve Peeters

    Dat er geen proces komt vind ik wel spijtig. Politiekers zijn aangeduid door het volk, worden zeer goed betaald en moeten dus eerlijk blijven ook als het moeilijk is. Wanneer het duidelijk wordt dat zij willens en wetens hun kiezers voorliegen, wat hier toch het geval was, dan moet hij of zij voor een rechtbank kunnen gedaagd worden. !! Of dragen zij geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden en uitspraken ? dit kan gewoon niet !! graag de motivatie van deze hogere rechtbank bekendmaken