Boris Johnson laat zich omringen door zijn broer, vrouwen en leden van etnische minderheden

Jo Johnson.
EPA Jo Johnson.
Boris Johnson heeft een groot deel van de zwaargewichten uit de ploeg van Theresa May aan de kant gezet om zich te omringen met eurosceptici. De nieuwe Britse premier deed de belofte om op 31 oktober uit de Europese Unie te stappen, met of zonder akkoord. Zijn eerste benoemingen bevestigen ook dat hij vrouwen en vooraanstaanden uit etnische minderheden wil steunen.

Boris Johnsons broer Jo wordt minister voor Bedrijfsleven, Energie en Industriële Strategie. Jo Johnson was eerder onderminister in het kabinet van de opgestapte premier Theresa May. Hij nam ontslag uit onvrede over het akkoord dat May met de Europese Unie wilde sluiten. In tegenstelling tot broer Boris deed Jo dat omdat hij kritisch tegenover de brexit staat. In 2016 stemde hij tegen de brexit. 

Jacob Rees-Mogg, een prominente brexiteer, is aangesteld als Leader of the House of Commons. 

Jacob Rees-Mogg.
EPA Jacob Rees-Mogg.

Voormalig bankier Sajid Javid, de zoon van Pakistaanse immigranten, werd tot minister van Financiën benoemd. Een strategische post in de context van de brexit, vooral bij een exit uit de EU zonder akkoord die sterke economische turbulentie zou kunnen veroorzaken. 

Links: Priti Patel. Rechts: Sajid Javid.
Reuters Links: Priti Patel. Rechts: Sajid Javid.

Hij was tot dusver minister van Binnenlandse Zaken, een portefeuille die door Priti Patel (47) overgenomen wordt. Zij is een fervente voorstander van de brexit, haar ouders zijn van Indiase afkomst.

Priti Patel.
REUTERS Priti Patel.

Johnson koos een andere overtuigde euroscepticus, Dominic Raab (45), om de leiding te nemen over de Britse diplomatie, een cruciale post midden in de oliecrisis met Iran. Raab had vorig jaar uit de regering van Theresa May ontslag genomen uit protest tegen haar brexitstrategie. Haar verzoenende toon tegenover de Europese Unie vond hij maar niets. Hij vervangt Jeremy Hunt, de rivaal van Johnson voor de opvolging van Theresa May.

Dominic Raab.
Photo News Dominic Raab.

Steve Barclay blijft als minister belast met de brexit en wordt de gesprekspartner van de onderhandelingsploegen van de EU. Ben Wallace, de ex-minister van Veiligheid, neemt nu Defensie voor zijn rekening. 

Ben Wallace.
AFP Ben Wallace.

Liz Truss zal Liam Fox opvolgen als minister van Internationale Handel. Andrea Leadsom, die in 2016 al kandidaat-premier was, wordt minister van Bedrijven.

Liz Truss.
EPA Liz Truss.
Andrea Leadsom.
AFP Andrea Leadsom.

Michael Gove, de voormalige minister van Milieu, wordt kanselier van het hertogdom van Lancaster (in de praktijk een minister zonder portefeuille, die zorg draagt voor de bezittingen van de hertog; nvdr).

Michael Gove.
AFP Michael Gove.

Theresa Villiers, nog een voortrekster van de ‘Vote leave’-campagne, neemt zijn post over. Robert Buckland wordt de nieuwe minister van Justitie, Alok Sharma mag zich voortaan ontfermen over Ontwikkelingssamenwerking.

Theresa Villiers.
EPA Theresa Villiers.
Robert Buckland.
AFP Robert Buckland.
Alok Sharma.
EPA Alok Sharma.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.