Boris Johnson gelooft in nieuwe brexitdeal met Europa

Boris Johnson tijdens de aftrap van zijn campagne vandaag.
REUTERS Boris Johnson tijdens de aftrap van zijn campagne vandaag.
Boris Johnson, de favoriet in de race naar het Conservatieve partijleiderschap en Downing Street 10, gelooft dat een nieuwe Britse regering "met een nieuw mandaat, een nieuw optimisme en een nieuwe vastberadenheid" een aangepast brexitakkoord kan onderhandelen in Europa. Dat zei hij vandaag bij de officiële aftrap van zijn campagne. De Europese leiders hebben altijd gezegd dat er aan het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May onderhandelde geen letter meer verandert.

De Conservatieve brulboei Boris Johnson is één van de tien kandidaten om Theresa May op te volgen als partijleider en premier. Zij gooide eind mei de handdoek in de ring nadat ze er maar niet in slaagde het brexitakkoord dat ze met Brussel had onderhandeld, door het Britse parlement goedgekeurd te krijgen. De brexit wordt meteen het belangrijkste dossier op het bord van haar opvolger. Johnson heeft van alle kandidaten de meest brede steun binnen de partijtop en geldt als favoriet, maar een verrassing is niet uitgesloten. 

Johnson lanceerde zijn campagne vandaag in Londen, in het bijzijn van tal van Conservatieve parlementsleden. Hij herhaalde er dat Groot-Brittannië wat hem betreft ten laatste op 31 oktober uit de Europese Unie mag stappen. De brexit was aanvankelijk voorzien op 29 maart, maar werd tot twee keer toe uitgesteld. "Na drie jaar en twee gemiste deadlines, moeten we de EU op 31 oktober verlaten", klonk het. 

De oud-minister van Buitenlandse Zaken ijvert niet voor een brexit zonder akkoord, maar voor een aanpassing aan het huidige verdrag tussen premier May en Brussel. Een nieuwe regering, "met een nieuw mandaat, een nieuw optimisme en een nieuwe vastberadenheid" is daartoe in staat, gelooft hij. De Europese leiders hebben echter al tot in den treure herhaald dat het echtscheidingsakkoord niet heronderhandeld wordt. 

Mocht een heronderhandeling dan toch mislukken, dan is Johnson bereid tot een brexit zonder akkoord op 31 oktober. "Ik wil geen no deal, ik denk ook niet dat het mogelijk is dat dat gebeurt. Maar het is een zaak van verantwoordelijkheid om het land daar grondig en serieus op voor te bereiden."

Johnson pareerde daarmee de kritiek van enkele van zijn tegenstanders. Die vinden de flamboyante gewezen journalist "onbetrouwbaar" en "niet serieus". "Ik onderschat de complexiteit en de uitdagingen die voor ons liggen geen minuut. Ik heb jarenlange ervaring met het oplossen van problemen op korte termijn, in vertrouwen dat dat zal leiden tot succes op lange termijn", verwees hij naar zijn termijn als burgemeester van Londen.

Morgen stemmen de 312 Tories in het Lagerhuis een eerste keer over een mogelijke opvolger voor May. Daarna volgen nog stemrondes. De kandidaat met de minste stemmen valt telkens af, tot er twee overblijven. De 125.000 leden van de partij hebben dan het laatste woord. Johnson neemt het onder meer op tegen minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, minister van Milieu Michael Gove en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Tchikaya

  Aan de reacties te lezen overtuigt Johnson niet alleen de Britten met zijn leugens. Dat geld is geen afkoopsom maar de betaling van door de Britten aangegane verplichtingen. En daarenboven nog ver beneden de reële som.

 • Kristof Lintermans

  Dat referendum waar ze “Brexit” stemden is amper geloofwaardig. De exacte cijfers ben ik kwijt maar het was iets van een kleine 50% van de Britten die stemden toen, en van die 50% stemde 51% brexit en 49% eu. En dat noemen ze de stem van het volk? Een shitshow ja. May was gedoemd te falen en die Boris ook. De eu is baas, het Britse rijk is al lang verleden tijd.

 • Victor Munster

  Als Europa die Britse miljarden wil, gaan ze opnieuw moeten onderhandelen. En het VK gaat moeten een toegeving doen dat Noord Ierland binnen de europese douane unie blijft. Mijn prognose is; eerst een harde Brexit, dan parlementsverkiezingen in het VK en daarna opnieuw onderhandelingen EU - VK.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Mathematisch klopt het niet dat de EU Groot-Brittanië nodig heeft en niet andersom. 450 miljoen inwoners voor de EU (zonder GBR) tegen 60 miljoen voor GBR. Welke markt is de grootste ?

 • Otto-Jan Rongewaard

  Johnson zal er alles aan doen om de publieke opinie te overtuigen dat de mislukking van de Brexit-deal de schuld van Europa is. Hij zal een nieuw voorstel op de onderhandelingstafel leggen, waarin GB geen schadevergoeding zal betalen en de huidige in- en exportrechten zal vrijwaren. Als de EU zijn eenzijdig voorstel niet aanvaardt, wordt de Brexit uitgesteld en kunnen de Britse EU-parlementsleden weer roet in het eten gooien voor verdere hervormingen van de EU tot de EU door de knieën gaat.