Boris Johnson gaat volgende week wellicht op bezoek bij Merkel en Macron

Sinds Johnson enkele weken geleden Brits premier werd, had hij nog geen ontmoetingen met andere Europese leiders.
REUTERS Sinds Johnson enkele weken geleden Brits premier werd, had hij nog geen ontmoetingen met andere Europese leiders.
De Britse eerste minister Boris Johnson gaat in de loop van volgende week op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Hij zal er de brexit bespreken voor de drie leiders vanaf zaterdag 24 augustus deelnemen aan de G7 in Biarritz. Dat zeggen diplomatieke bronnen.

Sinds Johnson enkele weken geleden Brits premier werd, had hij nog geen ontmoetingen met andere Europese leiders. Daar moet volgende week dus verandering in komen. Volgens een Franse diplomaat gaat hij "wellicht" naar Parijs voor een bezoek aan president Macron. De woordvoerder van de Duitse bondskanselier Merkel liet zich vrijdag al ontvallen dat Johnson "zeer binnenkort" ook in Berlijn wordt verwacht. Wanneer beide bezoeken zouden moeten vinden, wordt niet gespecificeerd.

Zoals het er nu naar uitziet, stevent het Verenigd Koninkrijk af op een 'no deal'-brexit op 31 oktober. Johnson zegt het terugtrekkingsakkoord van zijn voorgangster Theresa May en de Europese Unie te willen heronderhandelen, maar de Europese Unie houdt die boot af. Vooral Johnsons eis om de Ierse 'backstop' - de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie - te schrappen, stoot op onbegrip.

Wellicht ontmoet Johnson in Biarritz Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Een eventuele toenadering tussen Londen en Brussel wordt voordien niet verwacht.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANS DE ROUCK

  Die 2 Merkel en mcron zijn dus Europa!!! En de rest zijn al tevreden met de dikke lonen en onkostennota's. Europa ????? Dat is ieder voor zich en de rest kan het schudden.Europa dat is het rusthuis voor politiekers die zijn afgevoerd en niet meer aan de bak komenin hun land.

 • Erwin Van Roy

  Frank Willems 1 sinds wanneer behoord Turkije tot de EU en 2 waarom denkt u steeds dat de EU zou toegeven moest het zo zijn hadden ze dat allang gedaan onder May. neen u slaat de bal gigantisch mis en weet je waarom omdat u en zoals alle haters niet eens weten wat de EU doet en hoe het werkt. u enigste argument graaiers en postjes. stel u kandidaat en verander dan iets de beste stuurlui staan steeds aan wal.

 • FRANK WILLEMS

  Niet te rap, niet te rap EU zal wel afkomen al die jobkes en postjes laten ze niet graag gaan hoor en verlies is voor iedereen het zelfde en niet te vergeten dat er andere landen wakker kunnen worden om Europa af te persen op de graat zoals Griekenland, Turkije , Italie , spanje ...enz

 • Hans Mannaerts

  Gaat hij eindelijk zijn alternatief voor de backstop presenteren? Want ik heb van hem nog altijd niet gehoord hoe het dan wel moet. Zeggen hoe het niet moet is eenvoudig, oplossingen aandragen is andere koek.

 • Leo Kaya

  Populisten die zich willen afscheuren, merken dat dit hun land of regio sterk verarmt en nu een slachtoffer zoeken: Boris Johnsson, Puigdemont, Le Pen of De Wever, allemaal graaiers en machtswellustelingen die hun mensen in de armoede storten voor eigen gewin. En het NVA kiesvee kiest hiervoor? Verraders van de Vlaamse en Europese zaak