Boris Johnson: “Brexit op 31 oktober is haalbaar”

Boris Johnson
EPA Boris Johnson
De koploper in de Conservatieve leiderschapsstrijd waarschuwt voor de gevolgen als de brexitdeadline weer wordt verlengd. Boris Johnson beklemtoonde tijdens een debat met vier rivalen bij de BBC dat een "catastrofaal verlies van vertrouwen" in de politiek dreigt als zijn land niet uiterlijk op 31 oktober de EU verlaat.

De oud-burgemeester van Londen deed voor het eerst sinds het begin van de partijverkiezing mee aan een televisiedebat. Hij kreeg daar de vraag of hij de brexit toch zou uitstellen als een deal binnen handbereik is. 

Johnson reageerde ontwijkend met de mededeling dat een deal op 31 oktober "uitermate haalbaar" is. Hij stelde dat de brexit nu al twee keer is uitgesteld. "Als we niet uitstappen op 31 oktober, denk ik dat we allemaal een hoge prijs zullen betalen", waarschuwde de politicus, die verwees naar het feit dat zijn partij is gekelderd in de peilingen. Hij benadrukte tijdens het debat echter ook dat niemand een chaotische brexit zonder deal wil.

De bekende brexiteer kreeg bij de tweede stemronde weer veruit de meeste stemmen: 126 tegenover 46 voor de nummer twee, minister Jeremy Hunt. Die is naar eigen zeggen bereid de brexit nog even uit te stellen, maar alleen als er op 31 oktober uitzicht is op een betere deal met de EU.

Er gaat ook veel aandacht uit naar Rory Stewart, de buitenstaander die bezig lijkt te zijn met een inhaalslag. Hij verwijt zijn rivalen onrealistische beloften te doen: "Ze beloven dat ze een nieuwe deal krijgen van Brussel, wat niet gaat lukken. Ze beloven dat ze een brexit zonder deal door het Lagerhuis krijgen, wat ze niet voor elkaar kunnen krijgen."

Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Sajid Javid en Rory Stewart namen deel aan het debat.
REUTERS Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Sajid Javid en Rory Stewart namen deel aan het debat.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Willems

  Niet te begrijpen dat zulk populisme blijft doorgaan. Zijn de Britten gewoon blind . Gewoon een bindend nieuw referendum houden en de uitslag laten bepalen. Ik meen dat de meesten Brexiteers al spijt hebben van hun toenmalige ja aan Farage en Johnson.

 • paola nerozzi

  Gewoon een leugenaar dat ze maar eruit gaan zonder deal ze zullen een toontje lager gaan zingen als ze zien dat hij hun land in chaos heeft gezet want hij kan zijn belofte niet waarmaken by by Britten

 • Karel Dierckx

  Ik heb het debat gezien. Stewart heeft gelijk, geeneen weet wat te doen met de Brexit. Hij is de enige die dat toegeeft - wat niet wegneemt dat hij het ook niet weet. Hij wil proberen May's deal alsnog erdoor te krijgen, maar dat is ook niet bepaald een eitje. Johnson blijft de meest waarschijnlijke kandidaat, maar wat Brexit betreft draait er niemand zoveel rond de pot als hij. Conclusie: de meeste Britten hebben nu wel door dat wie het ook wordt, de volgende PM wordt een schertsfiguur.

 • Tomas Hulsmans

  brexit op 31 oktober 2030 is nog onhaalbaar voor snullen als hem. corbyn is de eerste die verstand toont en dit hele debacle gaat annuleren...

 • jean petermans

  Tiens, verleden week was het nog " zeker op 31 oktober",, nu is het al " haalbaar".