Boris Johnson bevestigt dat hij May wil opvolgen: “Natuurlijk ga ik het proberen”

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken en vooraanstaand brexiteer Boris Johnson wil Theresa May opvolgen als leider van de Conservatieve Partij indien ze aftreedt. De oud-burgemeester van Londen voegde er wel aan toe dat er momenteel geen vacature in Downing Street 10 is. 

“Natuurlijk ga ik het proberen”, aldus Johnson tijdens een conferentie voor verzekeraars in Manchester. De voormalige burgemeester van Londen en pleitbezorger van de brexitcampagne wordt al langer genoemd als een partijgenoot die May wil opvolgen. Nu heeft hij dat dus ook bevestigd, zo meldt de BBC. Ook voormalig brexitminister Dominic Raab en huidig minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zouden de ambitie hebben om May op te volgen.

Premier May heeft de datum van haar aftreden nog niet bekendgemaakt, maar heeft wel al verklaard dat ze zal aftreden wanneer de volgende fase in het brexitproces van start gaat. Maar dan moet May eerst haar brexitdeal door het parlement krijgen.

Ultimatum

Volgens Britse media hebben verschillende Conservatieve zwaargewichten May een ultimatum gesteld. Ofwel prikt ze een datum voor haar vertrek, ofwel dreigt een nieuwe motie van wantrouwen tegen haar als partijleider. In december overleefde May nog zo’n aanval. Een nieuwe stemming is in principe pas twaalf maanden later mogelijk, maar sommige backbenchers zouden de regels willen veranderen om reeds op 12 juni een nieuwe stemming te organiseren, zo schreef The Daily Telegraph. 

May krijgt wel nog steun van regeringsleden als David Gauke, die er donderdag op wees dat een machtswissel niets verandert aan de brexitproblemen van de Conservatieve partij. “Het is nonsens dat de machtsverhoudingen in het parlement aanzienlijk zouden wijzigen indien we van premier zouden veranderen. Degenen die ijveren voor een wissel moeten beseffen dat ze niet goed geplaatst zijn om een meerderheid in het House of Commons te vinden.”

Vierde stemming

May heeft gisteren de Britse parlementsleden beloofd om hen begin juni een nieuwe kans te geven om te stemmen over de brexit. Met of zonder steun van Labour, zo zei ze nadat Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn zijn bezorgdheid had geuit over haar vermogen om een deal met meerdere partijen te kunnen sluiten. Het brexitakkoord van May werd al drie keer weggestemd.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  Wel heel bizar dat nadat Assange bij zijn aanhouding schreeuwde dat de UK Trump niet mochten laten doen zijn de twee populisten die de chaos en miserie in gang staken met leugens en bedrog nu terug en claimen zelfs de macht. De poolas zou voor minder verschuiven.

 • HUGO COOLSAET

  Wie gelooft die man nog. Met het referendum 3 jaar terug trok hij zich vlug terug, evenals Farage, in plaats van het Brexit-plan verder uit te werken. Ze wisten heel goed dat ze aan een onmogelijke zaak begonnen.

 • Marc Camp

  Eerst moest May het gaan doen want hij was te laf en nu plots gaat hij het doen.

 • Willy Slegers

  Fantastisch ! Dan heeft UK hetzelfde type idioot aan het roer als de US.