Boris Johnson: “Betalen EU niet nodig bij no deal”

Als Groot-Brittannië de EU eind oktober verlaat zonder akkoord, zullen de Britten maar een deeltje van de echtscheidingsfactuur betalen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in interviews in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz.
EPA Als Groot-Brittannië de EU eind oktober verlaat zonder akkoord, zullen de Britten maar een deeltje van de echtscheidingsfactuur betalen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in interviews in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz.
De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel over de brexit. Johnson zei dat vandaag tegen de Britse zender Sky News.

Het Verenigd Koninkrijk is een aantal financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de Europese Unie. Londen moet daarom bij een brexit 'uitstapkosten' betalen. Het gaat naar schatting om ongeveer 39 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro).

Johnson ziet naar eigen zeggen de kansen op een akkoord stijgen, maar benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zich voorbereidt op een “no deal”. Bij een no deal wil Johnson slechts een klein deel van die uitstapkosten betalen. “Het echtscheidingsakkoord is dood”, zei Johnson en zonder brexitdeal zijn de Britten “niet meer verplicht om de hele factuur te betalen”. De Britse premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens het medium gaat het in dat geval hooguit om 9 miljard pond.

Johnson wil zoals bekend niet weten van de backstop uit het echtscheidingsakkoord - een vangnet om te voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland opnieuw een harde grens komt. De EU wil die backstop niet schrappen en wil het akkoord niet globaal opnieuw onderhandelen. 
105 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  David Lievens: Wat!!?? De EU werd niet door de Amerikanen gecreëerd? Het begon in 1951 met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, een organisatie van zes West-Europese landen. Het basisidee kwam oorspronkelijk uit Amerika, om oorlogen onderling in Europa te voorkomen. Makkelijk op te zoeken, en onmogelijk te verzinnen..

 • Catherine MISTIAEN

  Boris en Donald zullen het prima met elkaar vinden!

 • Roger Declercq

  Er is toch een akkoord tussen de EU de May.

 • Gerry Cle

  Populistische prietpraat van Johnson die zelf ook wel weet dat er internationale financiële regels zijn die men niet kan negeren. Of wil hij misschien van de UK een schurkenstaat maken?

 • Joan Lute

  Dan is het toch heel eenvoudig. Alles wat eigendom is van Britten binnen de EU zone wordt aangeslagen zoals bij invorderdingsprocedure door schuldeisers. Iedere Brit is immers medeplichtig voor de uitslag van het referendum .