Boot met 150 vluchtelingen verkeert in nood voor de kust van Libië

Archiefbeeld
afp Archiefbeeld
Een boot met ongeveer 150 migranten aan boord is volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) voor de Libische kust in de problemen gekomen. "De mensen hebben zo snel mogelijk hulp nodig", tweette Flavio Di Giacomo, woordvoerder van IOM.

De hulporganisatie 'Mediterranea Saving Humans' zegt dat er minstens 50 vrouwen aan boord zijn, onder wie enkelen die zwanger zijn, en 30 kinderen. Het schip heeft motorproblemen opgelopen, heet het. Enkele passagiers zijn er erg aan toe, aldus de ngo op Facebook. De organisatie roept Malta en Italië op om in te grijpen. 

Een andere humanitaire organisatie 'Alarm Phone', tweette dat ze gecontacteerd was door een schip dat uit de haven van Khoms, ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli, was uitgevaren. "Er zijn 50 tot 60 vrouwen aan boord. Er zijn zieke mensen en zwangere vrouwen aan boord. Hun motor is stilgevallen. Er is geen reddingsschip in zicht. De overheden van Malta en Italië zijn vanmiddag geïnformeerd", meldde de organisatie op Twitter. 'Alarm Phone' liet later nog weten dat het contact met de boot verbroken was en dat Italië naar Libië had verwezen als zijnde het land dat verantwoordelijk is voor wat er in zijn wateren gebeurt en dus een reddingsactie moet opzetten. 

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op Italië en de Europese Unie omdat ze migranten laten oppikken op zee om ze dan terug te brengen naar Libië. De migranten, onder wie kinderen, blijven in de Libische detentiekampen verstoken van voedsel, gezondheidszorgen, en ze zouden ook regelmatig geslagen worden door kampbewakers.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Wel laat ze dan naar Libië gaan als ze daar nu toch zijn.

 • Patje Staelens

  voor de kust van Libië... wel dat ze hun verantwoordelijkheid nemen daar en oppikken … of ze hadden de boot niet moeten laten vertrekken simpel … raar ook dat de NGO al weet wie en hoeveel op de boot zitten en per toeval valt die ook daar juist in panne …

 • Tony Vandermaelen

  So what? Dat is ons probleem toch niet.

 • Patrik De Weirdt

  Sleep ze gewoon terug naar het dichtstbijzijnde land: Libië. Dat is de meest logische oplossing. Het is wel eigenaardig dat deze "humanitaire" organisaties verwittigd werden toen het schip pas uitgevaren was.

 • staf marien

  Deze kerel Mediterranea Saving Humans is zo goed op de hoogte van alles,kinderen zwangere vrouwen noem maar op,volgens mij weet hij op voorhand wat waar en wanneer er een boot vertrekt.