Bono noemt kapitalisme “beest dat moet getemd worden” en Twitter lacht ermee

Bono sprak vorige week tijdens het afgelopen World Economic Forum in Davos.
EPA Bono sprak vorige week tijdens het afgelopen World Economic Forum in Davos.
De Ierse U2-frontman Bono uitte op het World Economic Forum in Zwitserland kritiek op het kapitalistische economische systeem dat volgens hem “amoreel” en een “op hol geslagen beest” is. Een uitspraak met ongetwijfeld goede bedoelingen, al denken veel twitteraars daar anders over.

De 58-jarige frontman van U2 deed de uitspraken in een panelgesprek over het miljardentekort voor het ambitieuze plan van de VN om in 2030 armoede de wereld uit te helpen. “Kapitalisme heeft meer mensen gered van armoede dan andere ‘ismes’, maar op dit moment moet het beest getemd worden. De negatieve krachten van losgeslagen kapitalisme geeft het populisme vrij spel”, zei hij.

Bono, zelf mede-oprichter van One, een wereldwijd opererend liefdadigheidsproject dat zich inzet tegen extreme armoede, zei ook nog dat er 14 miljard dollar nodig is voor de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, een publiek-privaat partnerschap dat in 2002 werd opgericht om een einde te maken aan de drie dodelijkste ziektes: aids, malaria en tbc. Hiermee zouden naar schatting 16 miljoen levens gered kunnen worden.

In veel reacties op Bono’s speech wordt verwezen naar zijn vermogen op geschat wordt op ongeveer 700 miljoen euro. Daarop zou de wereldverbeteraar nauwelijks belasting betalen door gebruik te maken van fiscale constructies. 

Zo maakt zijn band al jaren gebruik van een gunstige fiscale was de Ierse rocker aandeelhouder van een Maltese onderneming die zou hebben geïnvesteerd in een winkelcentrum in Litouwen. Dat gebeurde echter via een Litouwse holding die beschuldigd wordt van illegale technieken voor belastingoptimalisatie. Dat allemaal wordt hem dus kwalijk genomen door honderden critici en twitteraars.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  De componist van meerdere OPTIMAliserings hits van zijn eigen kapitaal en fortuin.

 • Richard Kerkhofs

  Het is weeral volle bak kritiek op de man Bono en niet op de inhoud van zijn woorden! Kapitalisme en een gezond milieu gaan niet samen, dat is wat de net overleden professor Vermeersch ons leerde met zijn essay "De Ogen van de Panda.", om het maar eens uit een Vlaamse mond te laten horen.

 • dominique castelein

  typisch voor linkse wereldverbeteraars,het ergste is dat die communisten enlinksen hem geloven

 • Sobek Wessels

  Zegt de man met een vermogen van 700 miljoen ?? Er moeten wereldwijd niet Meer levens gered worden dat is net de oorzaak van het klimaat en milieu probleem het te veel aan Mensen op deze planeet , 7,6 miljard intussen waarvan er zeker 5 miljard straat arm zijn !! in 2050 zijn we met 12 miljard en nog willen zulke dwazen nog meer levens redden ?? Het is net het teveel aan mensen dat de Mensheid de Das omdoet

 • Geert Heylen

  Kapitalisme stuit op z’n grenzen... Hij heeft wel een punt,.....maar Bono is reeds lang niet meer geloofwaardig. Hij is de vleesgeworden kapitalist en groot aandeelhouder van o.a.“fake”book .....