Bondgenoten VS niet naar Arabische top in Damascus

De Syrische president Assad ontvangt zijn gasten.
UNKNOWN De Syrische president Assad ontvangt zijn gasten.

In Syrië begint morgen de tweedaagse top van de Arabische Liga, waaraan verscheidene invloedrijke staatsleiders uit de regio echter niet zullen deelnemen. Na Egypte en Saoedi-Arabië maakte vandaag ook Jordanië bekend dat het slechts een ambassadeur naar Damascus zal sturen. Dat betekent dat de drie belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten slechts met regeringsambtenaren van tweede garnituur zullen vertegenwoordigd zijn.

Libanon
Libanon, dat sinds november geen president meer heeft, boycot het topoverleg. De regering van premier Fuad Siniora beschuldigt Syrië ervan een compromisoplossing in Libanon te blokkeren. De Iraakse president Jalal Talabani stuurt een van zijn beide plaatsvervangers en ook regeringsleider Nouri al-Maliki heeft wegens de escalatie van de situatie in het sjiitische zuiden van Irak afgezegd.

Golfstaten
De staatsleiders van de kleinere Golfstaten zullen wel aan de top deelnemen. Arabische waarnemers verwachten dat in Damascus geen baanbrekende beslissingen zullen getroffen worden.

Israël
Israël doet inmiddels volgens minister van Infrastructuur Benjamin Ben-Elieser zijn best om de vredesgesprekken met Syrië te hervatten. Israël levert alle inspanningen om Syrië weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, zei Ben-Elieser op de Israëlische radio. De contacten lopen via "gemeenschappelijke vrienden". Volgens hem is de Israëlische regering ervan bewust dat de prijs voor een vrede met Syrië de teruggave van de in 1967 bezette Golanhoogte inhoudt. (belga/kh)