Bondgenoten Musharraf trekken kandidaat voor parlement terug

Amin Fahim wordt genoemd als een van de kandidaten.
UNKNOWN Amin Fahim wordt genoemd als een van de kandidaten.

De bondgenoten van president Pervez Musharraf in het Pakistaanse parlement hebben hun kandidaat voor het premierschap teruggetrokken als gebaar van goede wil. Dat hebben ze vandaag gezegd.

Partij Bhutto
Het gebaar betekent dat aan de Pakistaanse Volkspartij van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto de keus wordt gelaten om iemand voor te dragen. "We zullen de kandidaat van de PPP onvoorwaardelijk steunen", zei een lid van de Mutahida Qaumi Movement, een partij die Musharraf steunt in het parlement.

De verwachting is dat de PPP dit weekeinde een kandidaat naar voren zal schuiven. Maandag wordt dan in het parlement over de benoeming gestemd.

Overtuigende overwinning
De PPP heeft vorige maand de parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. Behalve de PPP deed ook de Pakistaanse Moslimliga-N van ex-premier Nawaz Sharif goede zaken bij de verkiezingen. Sharif is een fel tegenstander van Musharraf, die in 1999 de macht greep door Sharif aan de kant te schuiven. Musharraf heeft gezegd te willen aanblijven als president.

Onduidelijk
Het is nog onduidelijk wie de PPP zal lanceren. De populaire vicevoorzitter van de partij, Makhdoom Amin Fahim, gooit hoge ogen, maar mogelijk ziet ook Bhutto's weduwnaar Asif Ali Zardari het premierschap wel zitten. Op dit moment kan Zardari geen premier worden omdat hij geen parlementariër is, maar dat zou kunnen worden geregeld middels een extra verkiezing. (novum/ap/ka)