Bombrieven ontploft bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade: afzender eist losgeld in bitcoins of er volgen er nog meer

Verschillende voorzorgsmaatregelen van kracht bij bpost

De bewuste bombrief die in Amsterdam werd afgeleverd.
Politie De bewuste bombrief die in Amsterdam werd afgeleverd.
De verzender de bombrieven die deze ochtend ontploften bij twee bedrijven in Nederland eist losgeld in bitcoins. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Als er niet betaald wordt, zouden er nieuwe brieven met explosieven worden verstuurd. Om welk bedrag het precies gaat, blijft geheim. Om het onderzoek niet te schaden.

Bij twee bedrijven in Nederland ontploften vanmorgen postpakketten. De eerste explosie vond plaats in het postsorteercentrum van ABN AMRO aan de Bolstoen in Amsterdam, de tweede bij een postsorteerbedrijf in Kerkrade, Nederlands-Limburg, op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. Werknemers hoorden telkens een “sissend geluid” en konden de brief tijdig weggooien. Er gelukkig geen gewonden. 

Hulpdiensten bij een pand aan de Bolstoen in Amsterdam. In de postkamer van het bedrijf is vermoedelijk een bombrief ontploft.
ANP Hulpdiensten bij een pand aan de Bolstoen in Amsterdam. In de postkamer van het bedrijf is vermoedelijk een bombrief ontploft.

Maastricht

Ook bij een filiaal van ABN AMRO in Maastricht zou er volgens de politie intussen een verdachte brief ontdekt zijn. De melding komt uit een pand aan de Avenue Ceramique, in het centrum van de stad. De omgeving van het gebouw werd afgezet, maar is intussen weer vrijgegeven. Het is onduidelijk of de brief is opengemaakt, maar volgens de Politie Limburg is er geen sprake van een ontploffing. “De aanwezigen zijn ondergebracht in een gebouw in de buurt”, klinkt het. “Deze melding wordt meegenomen in ons onderzoek.” 


Het betrokken bedrijf in Amsterdam ligt in het noordwesten van de stad. Het incident gebeurde daar even voor 8 uur vanmorgen, in de postkamer. Alle post die mensen naar ABN AMRO sturen, wordt via dat kantoor verwerkt, zegt een woordvoerder. Volgens de politie werd de explosie veroorzaakt door een bombrief. De woordvoerder van ABN AMRO wilde niet zeggen of het explosief was geadresseerd aan de bank. (lees hieronder verder)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij een bedrijf aan de Bolstoen.
ANP De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij een bedrijf aan de Bolstoen.

Volgens de politie van Amsterdam opende een medewerker van de bank een brief, weerklonk “een sissend geluid” en gooide de werknemer de brief onmiddellijk weg. Vervolgens volgde een knal. Het geluid deed denken aan een voetzoeker, aldus de politie. Er raakte niemand gewond.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft intussen vastgesteld dat er geen andere explosieven meer aanwezig waren. Inmiddels mogen de medewerkers weer naar binnen. (lees hieronder verder)

Hulpdiensten bij het betrokken pand aan de Bolstoen.
ANP Hulpdiensten bij het betrokken pand aan de Bolstoen.

In Kerkrade - op een tiental kilometer van de Belgische grens - gebeurde de ontploffing bij postsorteerbedrijf Ricoh aan de Wiebachstraat, rond 8.30 uur. Daar ging het om een briefpakket. Ook hier weerklonk een sissend geluid en werd de brief weggegooid. En ook hier vielen geen gewonden. Er was wel beperkte schade. 

Het bedrijf is ontruimd en Team Explosieven Verkenning kwam ter plaatse om onderzoek te verrichten. “Het is nog onbekend of er een verband is met de ontploffing van een briefpakket vanochtend in Amsterdam”, aldus de politie, die een onderzoek is gestart.

Raar geluid

“Een medewerker hoorde een raar geluid in het postpakket, waarna een knal volgde”, vult de politie aan. “De aanwezigen in het pand - negen mensen - zijn meteen volgens protocol naar buiten gegaan. Ze zijn opgevangen in een naastgelegen gebouw. Het is nog onduidelijk wat de schade is. Uit voorzorg is de omgeving afgezet, dat kan enige hinder veroorzaken bij de omliggende bedrijven. De EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie, red.) is rond 11 uur ter plaatse voor onderzoek.” (lees hieronder verder)

ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten. De NCTV heeft een coördinerende rol. De Nederlandse Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker vindt de situatie “zorgelijk”. “Voor zover we nu kunnen overzien, zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn. Voor de rest moet de politie onderzoek doen.” 

Als gevolg van de incidenten bij onze noorderburen heeft bpost in ons land een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen. Het Belgische postbedrijf staat in nauw contact met de politie en heeft verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen in overleg met de politie, reageert bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Over de aard van die maatregelen wordt echter niet in detail getreden. (lees hieronder verder)

ANP
ANP

Het is niet de eerste keer dat er bombrieven naar een Nederlands bedrijf gestuurd worden dit jaar. Dat meldt het Nederlandse persagentschap ANP. Begin januari werden er al zeker zeven brieven bezorgd bij bedrijven en een hotel in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Die ontploften echter niet. De politie houdt er rekening mee dat ze van dezelfde afzender zouden kunnen zijn. 

De bombrieven van januari kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een Amsterdams tankstation en een makelaarskantoor in Utrecht. Twee bombrieven zijn deels verbrand retour ontvangen door het Rotterdamse incassobureau CIB (Centraal Invorderings Bureau), dat er volgens de politie niets mee te maken heeft. Er werden ook twee bombrieven onschadelijk gemaakt, in een postsorteercentrum in Rotterdam.

Autobedrijf

De recentste brief dateerde van 10 januari. Die werd onderschept in een postsorteercentrum aan de Amsterdamse Australiëhavenweg. Dat explosief was gericht aan een autobedrijf in Amsterdam, waar eerder al een zogenoemde waarschuwingsbrief was aangekomen, zegt de politie in een toelichting. Deze brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen veroorzaken, zei de politie toen.

De brief werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel op gezeten. Eerdere brieven hadden wel een dergelijke sticker. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop. (lees hieronder verder)

Vorige maand kwam ook al een bombrief aan in een hotel in Amsterdam. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader gaat.
ANP Vorige maand kwam ook al een bombrief aan in een hotel in Amsterdam. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader gaat.
ANP
Politie Nederland

PostNL kwam na de incidenten in januari met maatregelen om zijn medewerkers te beschermen. Het bedrijf wilde daar toen niets over zeggen. “De veiligheid van de medewerkers staat voorop”, liet een woordvoerder toen weten. Woensdag laat PostNL weten dat in samenwerking met de politie wordt bekeken welke extra maatregelen nog kunnen worden getroffen.

DHL

Pakketbezorger DHL zegt al zeer streng te letten op de veiligheid van zijn medewerkers “in het hele proces van ontvangen tot bezorgen”. “Daar hebben we constant aandacht voor. De explosies van woensdagochtend zetten iedereen weer extra op alert.”

Het leek waarschijnlijk dat de brieven via PostNL waren verstuurd, maar dat werd niet officieel bevestigd. Het postbedrijf werkt samen met de politie in het onderzoek naar de bombrieven. Dat wordt uitgevoerd door de politie in Amsterdam en Limburg.

ANP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philomena Vanderweyen

    Een nieuwe manier van aanslagen plegen,ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er zwaar geschut wordt verzonden.

  • Markos Agios

    Het is overal gewoonweg om zeep. Messteken op straat, schieten in straten, bommen, … Wat voor een wereld is het geworden???

  • Erwin Vandriessche

    Dit zijn misschien testen van terroristen hé, om te kijken of het werkt! En blijkbaar heeft het gewerkt , 't wordt tijd dat de mensen van de post leren omgaan met zulke zendingen en ze zeker niet mogen open maken.!