Ga naar de mobiele website
^ Top

Bombrief explodeert bij IMF in Parijs: één gewonde

President Hollande: "Aanslag"

REUTERS
Bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Parijs is een bombrief afgegaan. Daarbij is één gewonde gevallen. De Franse president François Hollande heeft de ontploffing van de bombrief op de Parijse zetel van het IMF als een "aanslag" bestempeld. "Er bestaat geen ander woord voor, zei het Franse staatshoofd volgens nieuwszender BFMTV. Ondertussen is het Franse antiterreurparket met het onderzoek belast.

De buurt rond het Parijse kantoor van de organisatie werd afgesloten. De politie liet weten dat er "een interventie" aan de gang is en dat er één persoon gewond is geraakt door een verdacht pakket met daarin een springtuig. Er werden "uit voorzorg" ongeveer 150 mensen geëvacueerd.

De politie is op zoek naar de afzender. Uit Griekse politiebron werd vernomen dat "vermoedelijk" een Griekse anarchistische beweging achter de bombrief zit. Griekenland zit al jaren in een besparingsgreep van de trojka EU, ECB en IMF.

Volgens radiostation Europe-1 is de gewonde een directiesecretaresse die de enveloppe had opengemaakt. Zij zou brandwonden aan de handen hebben opgelopen. Het explosief zou een voetzoeker zijn geweest. Het stak volgens nieuwszender BFMTV in een brief aan de Europese bureauchef van het IMF.

Als hoofd van het IMF heeft Christine Lagarde vanuit Frankfurt bevestigd dat iemand van haar medewerkers in Parijs gewond is geraakt. Zij "veroordeelt deze laffe daad van geweld". De vroegere Franse minister van Financiën zegt dat haar instelling "nauw samenwerkt" met de Franse autoriteiten in het onderzoek. Tevens benadrukt Lagarde dat het IMF zijn werk zal verderzetten in de lijn van zijn mandaat.

AFP
AFP
AFP
AFP
EPA

Ook in Duitsland gisteren bombrief

Gisteren ontving het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof en een ontstekingsmechanisme erin. Deze bombrief had zeer ernstige verwondingen kunnen veroorzaken, maar is niet ontploft, meldde de politie in de Duitse hoofdstad.

Een linkse militante groep in Athene heeft vanmorgen geclaimd die te hebben verstuurd. Functionarissen in Athene konden enkel zeggen dat de zending daadwerkelijk uit Griekenland kwam.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug