Bolsonaro wil Braziliaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatsen

De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wil dat de Braziliaanse ambassade in Israël verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem.
AP De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wil dat de Braziliaanse ambassade in Israël verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem.
De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wil dat de Braziliaanse ambassade in Israël verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem. Tijdens de verkiezingscampagne maakte de rechtse populist al duidelijk dat hij een voorstander is van een verhuis van de ambassade.

De rechtse populist Bolsonaro bevestigde in een interview met het Israëlische blad Israel Hayom dat hij de Braziliaanse ambassade in Israël wil verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. “Jullie moeten kunnen beslissen wat de hoofdstad van Israël is, niet de andere landen", luidt zijn redenering.

Als hij woord houdt, dan volgt ‘de Braziliaanse Trump’ het voorbeeld van zijn Amerikaanse collega. In december 2017 verkondigde de Amerikaanse president namelijk al dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël zou erkennen. Trump voegde de daad bij het woord: op 14 mei werd de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisd. Guatemala en Paraguay lieten daarop weten dat ze ook hun ambassade zouden verplaatsen, maar intussen is Paraguay alweer teruggekomen op die beslissing.

Het statuut van de stad Jeruzalem is een erg gevoelig punt. Israël beschouwt heel Jeruzalem als zijn hoofdstad, maar de Palestijnen hopen van Oost-Jeruzalem ooit de hoofdstad van hun toekomstige staat te maken. De internationale gemeenschap dringt aan op een onderhandelde oplossing. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  In de VN kunnen alle landen stemmen en hebben sommige landen een veto. Los van wat men zelf denkt over een resolutie die ze aannemen is het de enige plaats waar je kan spreken van beslissingen die op mondiaal niveau aangekaart en genomen worden, Fons Casteels. Bolsinaro wil op een goed blaadje bij Trump staan. Terwijl zijn kwakkelende economie het resultaat is van een VS beleid om de groeilanden terug naar af te sturen. Trump zal hem heel vriendelijk een arm en een been uitdraaien.

 • Marie Vanakker

  Wat zijn die rechtse presidenten toch verzot op godsdienst . Ideaal thema om aandacht van hun onkunde af te leiden .

 • Fons Casteels

  Nee mijnheer Denil, bij de VN worden geen "wereldwijde beslissingen" genomen. Daar worden waarde-oordelen uitgesproken door landen die zélf in hun éigen land hun voeten vegen aan de mensenrechten. China, Cuba en Noord-Korea, om er maar een paar te noemen. Linkse eenpartijstaten. Linkse dictaturen die democratisch verkozen presidenten (Brazilië, Amerika) de les gaan spellen.

 • Karin Baert

  Wat een domme reacties van sommigen. Ze kennen helemaal de geschiedenis niet, en nog minder die van Jeruzalem. Dit gezegd zijnde: een extreem rechtse populist die zijn ambassade verhuist naar Jeruzalem, je kan zowel Satan zelf uitnodigen.

 • Gino Denil

  Een aantal landen heeft Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. De VN waar de wereldwijde beslissingen genomen worden hebben dat afgekeurd en veroordeeld.