Bolsonaro verbiedt kappen en verbranden voor landbouw in Amazonegebied

AFP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gisterenavond laat een decreet ondertekend waarmee hij voor zestig dagen het kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw verbiedt. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wil hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken.

Het verbod, dat vandaag in het Braziliaanse ‘Staatsblad’ verschijnt, is voor twee maanden van kracht en geldt voor het hele grondgebied. Wel zijn er uitzonderingen voorzien, aldus Braziliaanse media op gezag van regeringsbronnen.

De bosbranden in het grootste tropisch woud ter wereld zijn intussen ver van "onder controle", zoals de regering dit laatste voorhoudt. In heel het land zijn er dinsdag 1.044 nieuwe vuurhaarden geteld waarvan meer dan de helft in de Amazone, zegt het Braziliaanse ruimtevaartbureau INPE.

Sinds januari zijn er in het land al 83.329 branden ontstaan. Dat is volgens het INPE het grootste aantal sinds 2010. Dikwijls zijn ze veroorzaakt door landbouwers of rundveehouders die meer land willen. Het huidige regeringsbeleid moedigt hen daarbij aan.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maudy van leeuwen

  Dat is schandalig, maar dat doet de mensheid e/d elite voor winstbejag. Nog schandaliger is dat in Afrika een veelvoud aan deze branden ook woed! Hier hoor je in de reguliere media niets over, want dat is Afrika e/e links bestuur. Dit is niet van nu, maar alle tijden, jammer genoeg. Probleem is de overbevolking en dat gaat exponentieel. Wij mogen nog geen gloeilampje meer gebruiken en ons blauw gaan betalen aan isolatie en batterijautotjes, wat een druppel is o/d in vuur en vlam staande wouden.

 • eric maier

  Op een Spaanse zender is er dagelijk een nieuw en actualiteiten uitzeinding. Daar laten ze veel meer zien. het gaat zelfs gewoon door, nog harder. En bovendien alsof het nog niet gezoen is - maar geen kat kraait erover - zijn ze in Bolivia hetzelfde aan het doen met het oerwoud. Tegelijk in Indonesie en Afrika maar niemand zegt daar iets van. de as Zuid Amerika-Midden Afrika en Indonesie is de groene gordel van de planeet.

 • Ronny Biesen

  Wat een farce? Voor 60 dagen?

 • Geert Vande Walle

  Zou het kunnen dat zijn stuk(ken) intussen per ongeluk, accidenteel afgebrand zijn ?

 • Maria Arens

  60 dagen? Een totaal verbod moet er komen en totale aanpassing van landbouw en afschaffing veeteelt overal ter wereld.