Bolsonaro kondigt nultolerantie aan voor milieuovertredingen nu Amazonegebied in brand staat

Jair Bolsonaro
AFP Jair Bolsonaro
De Braziliaanse regering gaat een nultolerantiebeleid voeren tegen brandstichters, zo heeft president Jair Bolsonaro bekendgemaakt. De aankondiging komt er op een moment dat Bolsonaro steeds meer kritiek krijgt, omdat hij te weinig inspanningen zou geleverd hebben om het Amazonewoud te beschermen.

"We zijn een regering die een nultolerantiebeleid voert tegen misdaden, en op milieuvlak is dat niet anders", zo verklaarde Bolsonaro in een televisietoespraak. "We zullen krachtig optreden om de branden onder controle te brengen."

Bolsonaro had gisteren ook al beslist het leger in te zetten om de bosbranden te bestrijden. Militairen kregen daarbij ook de opdracht tot "preventieve en repressieve acties tegen milieucriminaliteit". Het is nog niet duidelijk hoeveel troepen er worden ingezet.

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, meldde de krant Folha de S. Paulo op basis van satellietgegevens. In totaal werden 72.843 branden geregistreerd. In de meeste gevallen ging het om terrein in privébezit, maar ook in natuurreservaten en op landerijen van de inheemse bevolking breken telkens weer branden uit.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de bosbranden ook op de agenda laten zetten van de G7-top, die zaterdag van start gaat in de Zuid-Franse stad Biarritz. Maar Bolsonaro hekelt die beslissing als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden. "De Braziliaanse regering staat open voor een dialoog die berust op objectieve gegevens en wederzijds respect", zegt het Braziliaanse staatshoofd op Twitter.

AP16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Els Vandamme, de schaal is 'lichtjes' anders. Besef je wel hoe groot het Amazone-gebied is? 5.5 miljoen vierkante km ten opzichte van nog geen 50 voor het Zoniënwoud. Me dunkt dat de gevolgen van het opbranden van dergelijke oppervlakte serieus voelbaar zullen zijn. En ja, we moeten ook werk maken van bebossing in Europa en niet 1 strookje bomen als 'bos' categoriseren.

 • Els Vandamme

  Brazilië doet wat Brazilië wilt voor hun eigen goeddunken (betere economische situatie ). Wij hebben daar niets over te zeggen. Als wij het zonienwoud platbranden moet toch ook geen buitenstaanders komen klagen. Bovendien heeft de wereld geen interesse in de armoede daar. Is het dan niet hypocriet dat we nu allemaal moord en brand schreeuwen?

 • Piet Taillieu

  Bolsonaro is niet de man die zomaar zwicht en zeker niet voor Macron. Hij ligt ook niet bepaald wakker vh. handelsakkoord tussen de Mercosul en de EU. Hij is het liever kwijt dan rijk, desnoods verlaat Brazilie de Mercosul. Brazilie grootste handelspartner is heden ten dage China gevolgd door de VS. Hij zal dus geniep zijn gangetje blijven gaan en de EU met aan het roer Macron laten brullen als een muis.

 • chris delanghe

  Het Mercosur akkoord per onmiddelijke ingang verbreken, en onmiddelijke tussenkomst van de VN (waarvoor zijn ze er anders) om desnoods manu military tussen te komen teneinde het mogelijke te doen de bosbranden te stoppen. Waar daar gaande is maakt de wereld zo mogelijks onleefbaar. Als dat nog een maand verder gaat is het volledige amazonewoud verdwenen, en daarmee de producent van onze zuurstof!

 • John Stahl

  Ik vertrouw die voor geen haar. Hij zal dit argument wellicht misbruiken om tegenstanders te betichten en op te sluiten. Brazilië spuit trouwens de meeste pesticiden per jaar, namelijk 40.000 Ton, waarvan de meesten in Europa verboden zijn.