Bolsonaro: "Brazilië moet geen paradijs worden voor homoseksuele toeristen"

Jair Bolsonaro
EPA Jair Bolsonaro
De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich de woede van de LGBTQ-gemeenschap op de hals gehaald. Alweer, want de zelfverklaarde homofoob laat zich wel eens vaker negatief uit over homoseksualiteit. Aan reporters van het magazine Exame vertelde hij dat “Brazilië geen land van homoseksuelen mocht worden”. 

“Als je naar hier wil komen en seks wil hebben met een vrouw, ga er dan voor. Maar deze plek mag niet bekend worden als een paradijs voor homoseksuele toeristen. Brazilië mag geen land worden van homoseksuelen”, zei de president. “Wij hebben families”. 

De LGBTQ-gemeenschap reageerde onmiddellijk na het horen van de uitspraken. “Dit is geen staatshoofd, dit is een nationale schande”, sprak David Miranda, congreslid en LGBTQ-activist. Miranda voegde daaraan toe dat de president daarmee én bedreigde leden van de LGBTQ-gemeenschap in het vizier neemt én het seksueel uitbuiten van Braziliaanse vrouwen promoot. 

Renan Quinalha, een advocaat en tevens LGBTQ-activist zei: “Het is een desastreuze uitspraak. Zowel vanuit het perspectief van de mensenrechten als voor het internationale imago van Brazilië.”

Homofoob en trots

Quinalha voegt daaraan toe dat de president daarmee groen licht geeft aan geweld tegen de LGBTQ-gemeenschap, dat al alarmerend hoog ligt, door te stellen dat alleen heteroseksuele families echte families zijn. “Deze uitspraken bewijzen nogmaals aan wat hij de voorbije 30 jaar consequent duidelijk heeft willen maken: dat hij homofoob is”. 

Bolsonaro zei eerder al dat hij een homokoppel zou aftuigen, als hij ze ziet kussen op straat, om daar daarna aan toe te voegen: “Ja, ik ben homofoob, en daar ben ik trots op”.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ivo Steffens

    Ivo Vandeneynde, Mocht je hier wonen zou je het snel snappen. Hij is vooral verkozen door de onophoudelijke criminaliteit en moorden. Bolsonaro had op dit vlak als enige keihard hierop gehamerd om hier iets aan te doen. Voor de verkiezingen, want dit gaat jaar na jaar van kwaad naar erger. Hij heeft de meeste stemmen vooral van bijna hopeloze Brazilianen gekregen in de hoop dat er iets veranderd. Zijn andere punten waren duidelijk minder belangrijk.

  • Jan van Helmont

    Weinig realistisch.. De mooiste mannen ter wereld bieden zich daar aan, om homo's gelukkige momenten te bezorgen. Daarna gaan ze blij en welgesteld naar hun gezin. Heeft daar iemand zaken mee!? Rio de Janeiro is een smeltkroes van schoonheden.

  • Ivo Vandeneynde

    Dit is toch ongelooflijk. Dat de Brazilianen daarvoor gekozen hebben,begrijp ik niet. En dan zeker de vrouwen, aangezien het algemeen bekend is dat hij vrouwen als tweederangsburgers beschouwt. Schandalig.