Bokser slaat agenten tot moes tijdens protest van Franse ‘gele hesjes’

Op twee filmpje, die viraal gingen na de laatste protesten van de Franse ‘gele hesjes’, is duidelijk te zien hoe een betoger politieagenten hardhandig aanpakt. De man bokst er hevig op los. Zelfs het schild dat de agenten dragen, kan hen niet beschermen. Intussen identificeerde de Franse politie de man. Het zou gaan om de professionele bokser Christophe Dettinger (37).

Het filmpje van de aanval ging meteen viraal in de Franse sociale media. Sommigen monteerden er zelfs de muziek uit de film Rocky onder. Maar menig Fransman reageert geschokt op de beelden. Te zien is hoe de grote in het zwart geklede man, die zelf geen geel hesje draagt, op de voetgangersbrug Leopold-Sédar-Senghor over een hek springt. Vervolgens begint hij te boksen met een politieman die zich probeert te verweren met een wapenschild. Nog gevaarlijker was het kort daarvoor toen dezelfde man een politieman in elkaar schopte terwijl die op de grond lag.

rv

Bokser zonder waarden

Opmerkelijk was dat de Franse bond van hoofdcommissarissen via Twitter bekendmaakte de man te hebben geïdentificeerd. “Meneer, u die onze collega die op de grond lag, heeft geslagen. We hebben u geïdentificeerd. Als bokser respecteert u de regels niet. Wij zullen u dus de regels leren van het strafrecht”, staat te lezen in het Twitterbericht van Le Syndicat des Commissaires de la Police Nationale (SCPN) . Er staat nog een herkenbare actiefoto bij die de man afbeeldt tijdens diens sportieve carrière.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner deelde het bericht van SCPN en schreef er zelf nog een woordje uitleg bij: “Je zal verantwoording moeten afleggen voor deze laffe actie”. 

“Ik heb respect voor een bokser die zijn club en stad eert”, klinkt het nog bij Jérôme Guedj (ps). “Maar ik heb geen respect voor iemand die met een politieagent bokst. Integendeel, woede rechtvaardigt dit geweld niet." Bij de Twitterberichten van beide politici zijn foto’s gevoegd van Christophe Dettinger tijdens een boksmatch. 

(Lees verder onder de Twitterberichten)

Frans kampioen boksen

Volgens de Franse media gaat het om een professionele 37-jarige bokser uit de Parijse regio: Christophe Dettinger. Volgens zijn persoonlijke Wikipediapagina was de man Frans kampioen boksen in 2007 bij de gewichtsklasse lichtzwaargewicht. Zijn laatste gevecht dateert van 2013. 

Dettinger zou nog niet zijn aangehouden.

AFP

Confrontaties

Verspreid over Frankrijk zijn er gisteren weer confrontaties geweest tussen de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) en de politie. Langs de Seine in Parijs vuurden agenten, die bekogeld werden met projectielen, traangas af om betogers op afstand te houden. Dat gebeurde onder meer op een voetgangersbrug, zo is op beelden te zien, maar ook bij het parlementsgebouw en het museum d’Orsay.

Op een aantal plaatsen werden barricades opgeworpen en aangestoken. Ook een bootrestaurant moest het ontgelden. Een agent raakte gewond op de Seine-kade doordat van bovenaf een fiets op hem werd gegooid. Het was de achtste keer dat de gele-hesjesbeweging de zaterdag tot nationale protestdag uitriep. Behalve in de Franse hoofdstad gingen mensen de straat op in onder andere Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon, meldt de krant Le Parisien, eveneens met wat ongeregeldheden tot gevolg. 

Een protest van ‘gele hesjes’ in Nantes leidde ook tot schermutselingen.
AFP Een protest van ‘gele hesjes’ in Nantes leidde ook tot schermutselingen.90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Van Leeuwen

  Terecht of onterecht, ieder zijn mening. Deze man zal zich wel moeten verantwoorden, want de vuisten van een bokser gelden als wapens

 • Ceriel Devos

  Ik heb het hier al eens gelezen bij zulke overheden kan je maar beter ofwel veel geld hebben ofwel geweld gebruiken, aan iets anders is deze overheid niet gevoelig. Vredig betogen brengt helemaal niks op dat hebben de Europese neo liberale regeringen bewezen.

 • chris delanghe

  niks is nog wat het lijkt en al te vaak worden zaken uit de context getrokken en verkeerdelijk uitvergroot. De overheid permiteert zich meer en meer in onze zakken te zitten op een onbeperkte manier... Dit is dan de democratie die ons allen in sneltempo armer maakt.

 • Sander Nihillie

  Ik vind het wel bizar dat de overheid steeds geweld aanhaalt als reden om de protesten te veroordelen terwijl ZIJ het monopolie op geweld hebben. Het is dan ook het énige argument dat ze nog kunnen gebruiken om de bevolking aan hun kant te houden. Als het er ooit echt op aankomt dan heeft de politie de keuze, de kant van het volk kiezen, of de politieke elite blijven verdedigen en de gevolgen daar van dragen. Pick your battles.

 • Franky Puystjens

  Ex-Politieman Philippe Dierickx hieronder legt de vinger op de wonde: "Wanneer de politie door de misnoegde bevolking wordt aanzien als het priveleger van de politieke elite dan hebben we een groot probleem". Persoonlijk zou ik er aan toevoegen: "Wanneer de Politie zich gedrààgt als privé-leger van de politieke en economische elite, of in eigen rangen collega's toelaat zich zo te gedragen, dan is er een gigantisch probleem..."