Boko Haram trekt zich terug uit Gombe, uitgaansverbod afgekondigd in gebied

Vrijdag vielen rebellen van Boko Haram het dorpje Nougboua binnen.
AFP Vrijdag vielen rebellen van Boko Haram het dorpje Nougboua binnen.
De islamistische rebellen van de terreurgroep Boko Haram hebben zich deze namiddag weer teruggetrokken uit Gombe, de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat in het noordoosten van Nigeria. De overheid heeft nu een uitgaansverbod ingesteld.

Boko Haram was vandaag om om 9.00 uur lokale tijd de stad Gombe binnengevallen. De rebellen schoten met zware wapens en verspreidden ook pamfletten waarin de bewoners werd gevraagd om niet deel te nemen aan de parlementsverkiezingen, die eind maart moeten plaatsvinden. De rebellen ondervonden tijdens hun actie geen weerstand van het leger.

Na de middag hebben de rebellen zich weer teruggetrokken uit de stad. Volgens de inwoners van de stad gebeurde ook dat zonder een tussenkomst van de ordediensten. Of er slachtoffers zijn gevallen bij de acties van Boko Haram, is niet duidelijk.

Als gevolg van de inval heeft Ibrahim Dankwambo, de gouverneur van de deelstaat Gombe, in de hele staat een uitgaansverbod van 24 uur afgekondigd. "De inwoners moeten binnenblijven" tot het uitgaansverbod weer wordt opgeheven, "om de veiligheidsdiensten die werken aan het herstel van het recht en de orde in de stad" niet te hinderen, zo klinkt het.

Google Maps