Boko Haram slaat nu ook toe in Tsjaad

AP
Boko Haram onderneemt steeds vaker gewapende acties buiten de grenzen van Nigeria. Strijders van de islamitische terreurgroep vielen vannacht een dorp in Tsjaad aan en doodden daar volgens getuigen 5 mensen. Tsjadische veiligheidsbronnen zeggen dat het de eerste gewapende actie van Boko Haram met dodelijke slachtoffers in Tsjaad was.

Vijf doden bij eerste aanval van Boko Haram in Tsjaad
Islamistische strijders van Boko Haram hebben vandaag voor de eerste keer een aanval gedaan in Tsjaad, waarbij vijf doden gevallen zijn in Ngouboua aan het Tsjaadmeer, zo is uit veiligheidsbron vernomen.

De strijders hadden het meer vanuit Nigeria met boten overgestoken. De mannen van Boko Haram kwamen in grote gemotoriseerde prauwen aan vanuit Baga, aan de Nigeriaanse kant van het meer. Rond 03.00 uur vielen ze het dorp en een legerkamp aan. Vier burgers, onder wie het hoofd van het kanton Ngouboua, en een militair werden gedood bij de aanval, die afgeslagen werd. Twee derde van het dorp werd in brand gestoken. Daarop kwam de Tsjadische luchtmacht in actie en werden alle boten van de aanvallers vernield. In Ngouboua verblijven ruim 7.000 Nigerianen die voor Boko Haram op de vlucht geslagen zijn.

Tsjaad begon op 16 januari in Kameroen en Niger troepen in te zetten aan de grenzen met Nigeria in het kader van de strijd tegen Boko Haram.

21 doden in Nigeria
In Nigeria zijn gisteren bij twee aanvallen van de islamistische groep in het noordoosten van het land zeker 21 doden gevallen. De mannen van Boko Haram "hebben twaalf mensen gedood in het dorp Akida en negen anderen in het dorp Mbuta", zei een lokale verantwoordelijke, Mustapha Abbagini, vandaag. Een getuige bevestigde de negen doden in Mbuta. Volgens de twee bronnen werden bij de aanvallen ook huizen en winkels vernield.