Boete van half miljard voor Johnson & Johnson om opiatencrisis in de VS: al honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses pijnstillers

Rechter Thad Balkman leest zijn vonnis voor in zijn rechtszaal in de stad Norman, Oklahoma.
AP Rechter Thad Balkman leest zijn vonnis voor in zijn rechtszaal in de stad Norman, Oklahoma.
De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) moet 572 miljoen dollar (zo’n 515 miljoen euro) betalen omdat het farmacieconcern medeverantwoordelijk is voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma bepaald na een wekenlang proces. 

Dat bedrag is wel een stuk lager dan de eis van ruim 17 miljard dollar van de openbare aanklager van Oklahoma, Mike Hunter. Hij vindt dat J&J,  één van de grootste medische en farmaceutische bedrijven ter wereld, medeaansprakelijk is voor de opiatencrisis in de VS omdat het bedrijf de markt zou hebben overspoeld met krachtige pijnstillers en daarmee een epidemie veroorzaakte.

Sinds 2000 zijn al honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses van pijnstillers. Daarvan waren er ongeveer 6.000 in Oklahoma, aldus de aanklagers. Ze bereikten eerder al dit jaar schikkingen rond de opiatenkwestie met twee andere farmaceuten, Purdue Pharma en Teva Pharmaceuticals. Toen ging het om respectievelijk 270 miljoen en 85 miljoen dollar. Daarna bleef J&J over als enige partij.

De staat Oklahoma wil met het geld van J&J de komende dertig jaar actie ondernemen tegen de opiatencrisis door programma's voor behandeling en voorkoming van verslaving. J&J ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een "complex sociaal probleem". Het bedrijf kondigde direct aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Op Wall Street zat de koers van J&J na het slot behoorlijk in de lift, omdat de boete aanzienlijk lager uitviel dan verwacht. Ook elders in de VS spelen duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen farmaceuten.

Fentanyl: vijftig keer krachtiger dan heroïne

Een van de sterk verslavende pijnstillers die de epidemie mee hebben veroorzaakt, is fentanyl, een zeer krachtig alternatief voor morfine dat in 1960 werd ontwikkeld door wijlen dokter Paul Janssen, de stichter van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Zijn bedrijf is sinds jaar en dag een dochteronderneming van J&J. 

Het opiaat is vijftig keer krachtiger dan heroïne en relatief eenvoudig en goedkoop te produceren. Veel verslaafde Amerikanen bestellen via internet een voorraad fentanyl in China die per post wordt geleverd. President Donald Trump stelde in tweets dat pakketvervoerders en webwinkels als UPS, Amazon en FedEx alle leveringen van fentanyl vanuit China en andere landen moeten opsporen en tegenhouden. Volgens de Amerikaanse overheid komt China de beloftes om op te treden tegen fentanylhandelaren niet na. “Flagrante laster”, reageert Bejing.

a7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley De Koninck

  J&J ontkent iets verkeerd gedaan te hebben... Hoe schaamteloos kan je zijn? maarja niet minder verwacht van een Amerikaans farma bedrijf. Paul Janssen draait zich om in zijn graf. En dan zo'n pietluttige boete , ze hebben waarschijnlijk er een veelvoud aan verdiend

 • Mario Tersago

  Jarenlange crisis waaarvan de gevolgen tot op heden, onder de mensen is geslopen. Een miljardenboete herleiden tot miljoenen boete voor zulke multinational, is een peuleschil. Ook hier verwijst men naar politiek en politieke relaties maar in werkelijkheid ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij de producent. Onethisch, louter voor geldgewin.

 • Antoon Soetens

  Pijn ontstaat doordat u vergiftigd wordt (chemische stoffen in voeding) en de dokter geeft u dan pijnstillers die de pijn verdoven maar verder uw lichaam vergiftigen want het zijn ook chemische stoffen. Dit alles wordt de de wet goedgekeurd wanneer zal deze onzin stoppen. De natuur kan alles herstellen maar als men een oplossing brengt wordt dit niet onderzocht.

 • Hans Schoen

  Jawatte, wat een wereld. Als je dit leest en weet dat FOD economie voordurend de zonnebanksector aanvalt, erger je mateloos. Dit terwijl er zoveel ergere dingen bij de bevolking gebeurt. Afleiding zoeken vh echte probleem noem ik dat. Pillen, CO2, alcohol, roken, drugs veroorzaken elke dag tientallen doden en erge ziektes in Vlaanderen alleen al. Ga daar eens prioriteiten stellen.

 • Luc Deville

  Vallen er ook in andere landen (zoveel) slachtoffers of is het zoals met wapens? Heeft het vooral te maken met geld of schrijven/schreven dokters in de VS deze zware pijnstillers voor uit gemakzucht of uit schrik voor rechtszaken omdat de patiënt een zaak zou beginnen als pijn zou hebben met lichtere pijnstillers.