Boete van 4 miljoen euro voor vader en dochter die lottoticket van 11 miljoen stalen

Lotto Max zag het levenslicht in Ontario na de afschaffing van de Super 7, waar veel fraude mee gepleegd werd.
Getty Images Lotto Max zag het levenslicht in Ontario na de afschaffing van de Super 7, waar veel fraude mee gepleegd werd.
Een vader en zijn dochter hebben in Canada elk een boete van 2 miljoen euro gekregen voor diefstal van een lottobiljet. In 2003 liet Jun-Chul Chung (68) zijn dochter Kathleen Chung (36) een winnend Super 7-ticket innen van een klant van de winkel van zijn in Burlington in het Canadese Ontario. De Chungs gingen zo met maar liefst 11 miljoen euro aan de haal.

De rechter oordeelde dat vader en dochter evenredig moeten opdraaien voor de diefstal en de oplichting van de Ontario Lottery and Gaming Corporation. Hij zette de boete voor elke van hen op 2,3 miljoen dollar (2 miljoen euro). In september werd Jun-Chu veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en zijn dochter Kathleen tot vier jaar cel. Als ze hun boetes niet betalen, moeten ze elk zes jaar langer zitten.

Bijna 7 miljoen kon al worden aangeslagen, voornamelijk uit commerciële eigendommen en luxewagens. Met de boete van 4 miljoen zou het volledige bedrag gerecupereerd zijn. 

Ook de broer van Kathleen, Kenneth Chung, werd veroordeeld. Als eigenaar van de kruidenierswinkel in Burlington bij Toronto, waar zijn vader deeltijds werkte en de fraude pleegde, kreeg hij tien maanden cel.

Geen alleenstaand geval

De echte winnaar, Daniel Campbell, ontving in 2011 zijn winst van 12,5 miljoen dollar plus interesten. Hij deelde de jackpot met zes collega’s, omdat ze in groep hadden deelgenomen aan de lotto.

In afwachting van de behandeling van de zaak in beroep zijn de Chungs voorlopig op borgtocht vrij. Ze krijgen zeven jaar de tijd om hun boete te voldoen.

De fraude was geen alleenstaand geval. Naar schatting gingen tussen 1996 en 2009 in de Canadese deelstaat Ontario winkelhouders, personeel of familieleden op bedrieglijke wijze lopen met meer dan 130 miljoen euro aan lottowinst. De Super 7 werd in september 2009 opgedoekt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christophe Tribolet

    Dus ze worden niet beboet (geldboete bovenop terugvordering) voor de diefstal? gewoon alles terugbetalen en efkes de bak in, op kosten vd belastingbetaler... En dan zijn ze verwonderd dat velen het criminele milieu kiezen met zo'n "straffen", en die hebben dan meestal nog niks te verliezen.