Boete van 2 miljoen euro voor Franse industrieel Serge Dassault (91)

De Franse luchtvaartindustrieel Serge Dassault.
Photo News De Franse luchtvaartindustrieel Serge Dassault.
De Franse luchtvaartindustrieel en senator Serge Dassault is vandaag in zijn afwezigheid een boete van twee miljoen euro en vijf jaar onverkiesbaarheid opgelegd wegens fiscale fraude. Dat hebben meerdere Franse media gemeld. Een celstraf werd hem bespaard.

De pdg van het toonaangevende luchtvaartbedrijf Dassault was ervan beschuldigd voor de fiscus vijftien jaar lang tientallen miljoenen euro te hebben weggemoffeld. Het gaat om rekeningen van vier instellingen en bedrijven in Luxemburg en Liechtenstein.

Dassault kwam in het verleden al in opspraak omdat hij stemmen zou gekocht hebben in de aanloop naar de verkiezingen.

De 91-jarige Dassault geldt in Frankrijk als een invloedrijke en kleurrijke persoonlijkheid. Naast de vliegtuigfabriek Dassault Aviation (gevechtsvliegtuig Rafale, Falcon-zakenvliegtuigen) controleren hij en zijn familie media zoals de conservatieve krant Le Figaro.

Die meldde dat de correctionele rechtbank vond dat de beklaagde gezien zijn hoge leeftijd niet meer in aanmerking kwam voor een gevangenisstraf, zelfs met uitstel. Niettemin vond de rechter dat de "omvang" en de "duur" van de fraude een effectieve celstraf zouden hebben gerechtvaardigd.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel effectief, negen miljoen euro boete en vijf jaar onverkiesbaarheid gevorderd. De verdediging had om vrijspraak gevraagd.

De ouderdomsdeken van de Franse Senaat gaat in beroep tegen het vonnis. Hij verliest aldus niet zijn zetel voor zijn mandaat in de herfst afloopt.