Boete tot 614 euro voor ouders van pesters in de VS

thinkstock
Ouders van minderjarige pesters riskeren voortaan een boete in de Amerikaanse stad Shawano (Wisconsin). De geldstraf kan oplopen tot 614 euro, meldt The Huffington Post.

Het stadsbestuur goot de pestboete begin deze maand in een ordonnantie. De straf is niet van toepassing wanneer het pestgedrag binnen de schoolmuren wordt vastgesteld, vertelt politiechef Mark Kohl aan de online nieuwswebsite. "Scholen hebben een eigen beleid en procedures die ze volgen, waarbij wij niet tussenkomen", aldus Kohl.

De boete is geen doel op zich. Wanneer pesters op publieke plaatsen worden betrapt, brengt de politie in eerste instantie hun ouders op de hoogte. Hebben die na 90 dagen het probleem niet aangepakt, krijgen ze een boete van 320 euro. Bij een tweede overtreding loopt de geldstraf op tot bijna 614 euro.

Samenwerking

De regel wordt overwegend positief onthaald, zegt de politiechef. Hij verwacht evenwel niet dat er vanaf nu massaal veel pestboetes zullen worden uitgeschreven. "We vragen in de eerste plaats hulp aan de ouders en geloven in een samenwerking."

Psychologieprofessor Steven Meyers zet toch vraagtekens bij de aanpak. Hij wijst erop dat de gevolgen nog onvoldoende zijn onderzocht. Antipestcampagnes en -programma's zijn volgens de deskundige het meest effectief. Een voordeel is wel dat de ouders niet langer kunnen negeren dat hun kind een pester is, en ze hopelijk het probleem zullen aanpakken.

Pijnpunten

Tegelijkertijd werpt de prof twee mogelijke pijnpunten op. "Wat als de ouders het geld niet op tafel kunnen leggen en dat voor stress en conflict binnen het gezin zorgt?" Wanneer het kind terzelfdertijd pester én pestslachtoffer is, stelt zich volgens Meyers ook een probleem.

Shawano is niet de eerste Amerikaanse stad die ouders van pesters beboet. Elders in de staat Wisconsin werden gelijkaardige initiatieven al ingevoerd. Volgens The Huffington Post is pesten een immens probleem in de VS. Eén op de vier kinderen tussen de leeftijd van 12 en 18 jaar zegt al gepest te zijn geweest tijdens het schooljaar.

Wat als de ouders het geld niet op tafel kunnen leggen?

Steven Meyers