Boegbeeld gele hesjes is helemaal op

Vrachtwagenchauffeur Éric Drouet.
AFP Vrachtwagenchauffeur Éric Drouet.
Éric Drouet, een vrachtwagenchauffeur die gezien wordt als een boegbeeld van de gele hesjes-beweging in Frankrijk, last een pauze in. Hij doet dit na aanhoudende bedreigingen en beledigingen aan zijn adres, waarbij zijn familie ook niet wordt gespaard. De man is helemaal op, maakte hij duidelijk op Facebook.

De dertiger was in november 2018 de eerste die een Facebook-evenement aanmaakte met de oproep om in Parijs de straten te blokkeren en zich nadien te verzamelen voor het Elysée, de ambtswoning van president Emmanuel Macron. Hij deed dit uit protest tegen de stijgende dieselprijs. Zijn oproep had een gigantische respons:  op zaterdag 17 november demonstreerden liefst 287.000 betogers op meer dan 2.000 locaties verspreid over heel Frankrijk. Inmiddels zijn we bijna vijf maanden verder en bedraagt de aangerichte schade door vandaliserende gele hesjes bijna 200 miljoen euro. Vooral Frankrijks bekendste winkelstraat Champs-Élysées had het meerdere zaterdagen op rij bijzonder zwaar te verduren met rellen, brandstichtingen, ingeslagen ruiten en plunderingen. Dit ondanks de massale politie-inzet.

Drouet, geboren in 1985 of 1986,  zegt bedreigingen te krijgen uit de hoek van de ‘foulards rouges’ (‘rode sjaals’), de tegenbeweging die het geweld van de gele hesjes aankaart en al de straat optrok uit steun voor de ordediensten. “Even pauze voor mij, of misschien nog wel meer, te veel bedreigingen, te veel haat, te veel foulards rouges’ te veel beledigingen, ik ben moe, sorry”, schreef hij in een status update gisteravond. “Het is nog niet allemaal voorbij, maar nu ben ik op het einde van mijn krachten.” Het bericht is inmiddels verwijderd.

Van de rechter kreeg Drouet in maart een boete van 5.000 euro opgelegd wegens het organiseren van twee Parijse betogingen waar geen toestemming voor was verleend. Op 5 juni verschijnt hij opnieuw voor de rechtbank, ditmaal wegens verboden wapenbezit op de gele hesjes-betoging van 22 december.

Jacline Mouraud, de Bretoense die vorige herfst een video op internet plaatste waarin ze minutenlang haar ongenoegen uitte over de (inmiddels afgevoerde) brandstoftaks, gooide al in december de handdoek. Ze deed dit na bedreigingen door radicale gele hesjes. Drouet maakte destijds als respons op Mourauds video het blokkeer-evenement aan. 

Photo News4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ik vrees ook dat extreme mensen het protest van de gele hesjes hebben geïnfiltreerd. Macron zat daar op te wachten. Het zelfde is trouwens in Syrië gebeurd. Vreedzame protesten om meer democratie. En na een tijdje kon Assad er hard tegen aan gaan want ze waren allemaal 'terroristen'. Het is een van de vele politieke strategieën, denk ik. In elk geval kan Macron alleen nog maar met positieve dingen uit de hoek komen.

 • Paul Verbeeck

  Ja, met actie te voeren maak je niet alleen vrienden. Er zijn er genoeg die zich gedupeerd voelen door deze gele hesjes. Dat had hij op voorhand moeten incalculeren.

 • eric maier

  de Gele hesjes zijn dood, dankzij de anarchisten die zich onder hun hebben gemengd. Alle geloofwaardigheid is vervlogen. ook hier bij ons.

 • Ronny Cuypers

  En dan kan hij nu een jaar of twee op z'n achterste gaan zitten en klagen dat hij een burn-out heeft.