Boeddhistische monnik gedood met machete in Bangladesh

thinkstock
Een 75-jarige boeddhistische monnik is in het zuidoosten van Bangladesh om het leven gebracht met een machete. Het lichaam van het slachtoffer werd vanmorgen aangetroffen aan een tempel in het dorp Upaorshakh Para, in het district Bandarban, zo heeft de lokale overheid meegedeeld. Vermoedelijk gaat het om een nieuw geval van sektarisch geweld in Bangladesh.

De monnik werd vermoedelijk in de loop van de nacht om het leven gebracht. De daders hadden zijn keel overgesneden met een machete. Volgens dorpshoofd Acrothoyai Chand leefde de man alleen in de tempel, die zich zowat 320 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Dhaka bevindt.

Over het motief van de daders bestaat volgens de lokale overheid nog geen duidelijkheid. Maar het land wordt getroffen door sektarisch geweld, dat de voorbije drie jaar al aan meer dan twintig mensen het leven kostte. Zowel bloggers als intellectuelen, buitenlanders en leden van religieuze minderheden - naast boeddhisten ook sjiieten, hindoes en christenen - zijn er al om het leven gebracht door gewelddadige islamistische groeperingen. Sommige van die moorden werden opgeëist door Islamitische Staat (IS) of door een Bengalese terreurgroep die banden heeft met al-Qaida.

Boeddhisten maken 0,7 procent van de bevolking uit, in het overwegend islamitische Bangladesh.