BNP Paribas vijf procent lager na bericht over miljardenboete

Het aandeel van de Franse grootbank BNP Paribas krijgt vandaag klappen op de beurs van Parijs. Het nieuws dat de Amerikaanse autoriteiten een boete van 10 miljard dollar (7,35 miljard euro) willen opleggen, duwde het aandeel rond 11.20 uur zowat 5,1 procent lager naar een koers rond de 50 euro per aandeel.

De Amerikaanse autoriteiten willen BNP Paribas beboeten omdat de bank diensten leverde aan landen zoals Soedan en Cuba, waartegen de Amerikanen sancties uitgevaardigd hebben, zo berichtten Amerikaanse media. De speurders willen ook dat het bedrijf schuldig pleit aan het verplaatsen van fondsen voor klanten, in strijd met de sancties tegen Soedan, Iran en Cuba.

De Franse centrale bank liet vandaag weten de ontwikkelingen in de Verenigde Staten rond BNP Paribas nauwlettend in de gaten te houden. "De Franse centrale bank heeft nu geen commentaar omdat de onderhandelingen nog lopen, maar de centralebankpresident volgt de zaak met de grootst mogelijke aandacht", aldus een verklaring van de Banque de France.