Bloomberg verdiept zich in de Belgische Syriëstrijders

REUTERS
Het feit dat ons land per capita het meeste Syriëstrijders van Europa telt, heeft nu ook Bloomberg.com bereikt. In een groot artikel dompelt de vooraanstaande Amerikaanse nieuwsdienst zich onder in het merkwaardige fenomeen van de Belgische radicale moslims.

Al sinds de burgeroorlog in Algerije in de jaren 90 voegen Belgische strijders zich bij extremistische netwerken, weet Bloomberg. Bij de bomaanslagen in 2004 in Madrid speelde een Belgische cel een sleutelrol. En de bekeerde Belgische Muriel Degauque was in 2005 de eerste westerse vrouw die zichzelf opblies in Irak.

"Waar het ooit een paar dozijn strijders per jaar waren, zijn hun rangen nu aangezwollen tot honderden. De grootste golf volgde na het uitbreken van de gevechten in Syrië vier jaar geleden." Bloomberg spreekt van 350 Belgen op 3.000 à 5.000 vertrokken Europese Syriëstrijders. 70 onder hen zijn teruggekeerd.

We moeten samenleven in plaats van in twee totaal verschillende werelden te vertoeven

Midden-Oostenkenner Pieter Van Ostaeyen aan Bloomberg

Inclusieve samenleving

Bloomberg voert de Mechelse Midden-Oostenkenner Pieter Van Ostaeyen op als expert ter zake. Die vertelt hoe hij via sociale media het reilen en zeilen van buitenlandse Syriëstrijders uitpluist en die informatie doorspeelt aan de inlichtingendiensten. Van Ostaeyen beschrijft ook hoe veel jihadi's gerekruteerd werden uit de omgeving van Antwerpen en Mechelen, "waar nationalistische partijen jarenlang de heerschappij uitmaakten".

Het Vlaams Belang wordt opgevoerd als voorbeeld, omdat het "bepleitte om moslimimmigranten te deporteren als ze hun geloof niet afzweren", aldus Bloomberg. Aan de andere zijde zet de nieuwssite Fouad Belkacem en zijn Sharia4Belgium, die volgens de Belgische overheid "een belangrijke factor waren waardoor België een draaischijf voor jihadi's is geworden".

"Ik ben geen socioloog of antropoloog. Ik weet niet wat er gedaan kan worden", zo antwoordt Van Ostaeyen op de vraag hoe ons land het tij moet keren. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we een meer inclusieve samenleving nodig hebben. We moeten samenleven in plaats van in twee totaal verschillende werelden te vertoeven."