Blokkade WhatsApp in Brazilië opgeheven

Jongeren in Sao Paulo zijn bezig met hun telefoon. WhatsApp is razendpopulair in Brazilië.
ap Jongeren in Sao Paulo zijn bezig met hun telefoon. WhatsApp is razendpopulair in Brazilië.
De Brazilianen kunnen weer gebruikmaken van WhatsApp. Een rechter had de dienst maandag voor 72 uur laten blokkeren, maar een andere rechter heeft dat dinsdag teruggedraaid na een hoger beroep van WhatsApp. Whatsapp heeft in Brazilië ongeveer 100 miljoen gebruikers.

Het is niet bekend waarom de grootste providers van Brazilië WhatsApp moesten blokkeren. Het is alleen bekend dat het met een lopend onderzoek te maken heeft. De rechter die de opdracht gaf, liet in maart een topman van Facebook in Zuid-Amerika vastzetten. Justitie wilde toen gegevens over vermeende drugshandelaren hebben. Ook dat werd een dag later in hoger beroep teruggedraaid.

Populair

WhatsApp is razend populair in Brazilië met 100 miljoen gebruikers. De Braziliaanse justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chats over mogelijke strafbare feiten.

Eind 2015 konden Brazilianen ook al niet meer whatsappen. Het bedrijf, eigendom van Facebook, weigerde mee te werken aan crimineel onderzoek. Daarvoor zou het berichtjes moeten doorspelen aan justitie. De blokkade werd in december al na 12 uur opgeheven.