Bloedige zomer in Spanje: al 7 doden bij stierenrennen

Een meerennende man wordt aan zijn t-shirt meegetrokken door een stier in Pamplona, in juli.
EPA Een meerennende man wordt aan zijn t-shirt meegetrokken door een stier in Pamplona, in juli.
Zeven mensen hebben sinds begin juli de dood gevonden tijdens de traditionele stierenfestivals in Spanje. Vier van hen werden afgelopen weekend gedood door een stier.

Volgens de BBC is dat een ongebruikelijk hoog aantal in een korte periode. De doden vielen bij het stierenrennen door de straten, niet in de ring waar het stierenvechten plaatsvindt. In Peñafiel, ten noorden van Madrid, werd een 36-jarig gemeenteraadslid doodgestoken, in de regio Navarra overleed een 18-jarige man aan de wond van een hoorn in zijn buik. Elk jaar vallen er doden en gewonden bij het stierenrennen, en ook matadors, de stierenvechters, raken regelmatig gewond. De laatste keer dat er een matador overleed aan het gevecht met een stier was in 1985. 

Vorig jaar vonden meer dan 7200 stieren en kalveren de dood bij de stierenvechten, waarvan er ongeveer 2000 door heel Spanje worden gehouden elk jaar. Dat aantal neemt af. Op de Canarische eilanden is het verboden, en ook de regio Catalonië verbood de traditie. 

In 2013 stemde de Spaanse Senaat in met een wet die vastlegt dat stierenvechten onderdeel vormt van het Spaanse cultureel erfgoed. De wet kwam voort uit een petitie van voorstanders van stierenvechten die 600 duizend handtekeningen ophaalden, waaronder die van premier Rajoy. 

Als het aan de huidige Spaanse regering ligt, wordt de traditie als werelderfgoed erkend door UNESCO. Tijdens een congres begin dit jaar over stierenvechten stelde de partij van Rajoy dat stierenvechten "een belangrijke culturele uitdrukking" is, "die men niet verloren mag laten gaan". Een week eerder loofde ook koning Juan Carlos al de "intelligentie, moed en behendigheid" van de stierenvechters. 

De traditie ligt al jaren onder vuur van dierenrechtenorganisaties, die bezwaar maken tegen het lijden en daarna doden van stieren als volksvermaak.

Stierenvechter Enrique Ponce tijdens het 'Feria de Gijon' in het noorden van Spanje, afgelopen weekend.
EPA Stierenvechter Enrique Ponce tijdens het 'Feria de Gijon' in het noorden van Spanje, afgelopen weekend.
Een 'toro embolado', een stier met ontvlambaar materiaal aan zijn hoorns, in Meliana, vlakbij Valencia, begin augustus.
AFP Een 'toro embolado', een stier met ontvlambaar materiaal aan zijn hoorns, in Meliana, vlakbij Valencia, begin augustus.
Archieffoto van de voorbije stierenlopen in Pamplona, juli 2015.
AP Archieffoto van de voorbije stierenlopen in Pamplona, juli 2015.