Bloedige onlusten in Venezuela: gewonden en dode bij betoging

Aanhangers van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez protesteerden ook vandaag in Caracas.
AFP Aanhangers van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez protesteerden ook vandaag in Caracas.
Bij de studentenprotesten tegen de linkse regering in Venezuela zijn deze week vier mensen doodgeschoten. Vandaag stierf een 22-jarige studente in een ziekenhuis, die gisteren bij een demonstratie in Valencia, ongeveer 170 kilometer van Caracas, door een kogel in het hoofd werd geraakt. De studentenoptocht werd volgens de lokale media door onbekenden vanop motoren beschoten. De oppositie vermoedt gezagsgetrouwe radicale groepen achter de aanval.

Al op 12 februari werden in Caracas tijdens een demonstratie drie mensen doodgeschoten, onder hen een lid van de zogenaamde Colectivos. In die groepen sluiten aanhangers van de regering samen, die vaak bewapend zijn. De 22-jarige studente, Genesis Carmona, die in 2013 in de deelstaat Carabobo tot Miss Toerisme werd verkozen, had aan een mars ter ondersteuning van de oppositiepoliticus Leopoldo López deelgenomen. Bij de aanval in Valencia liepen minstens zes andere mensen schotwonden op.

Ontwapening van Colectivos geëist
Vandaag werden in Caracas ook verschillende demonstraties gemeld. Betogers richtten in enkele straten brandende barricades op. De secretaris-generaal van het oppositieverbond MUD, Ramón Guillermo Aveled, riep voor zaterdag tot nieuwe betogingen op. Daarbij zal vooral een ontwapening van de Colectivos, militante groeperingen, geëist worden. Oppositiepoliticus Lopéz had zich gisteren in Caracas na een demonstratie ter beschikking gesteld van de politie. Hij werd vandaag uit een militaire gevangenis voor verhoor overgebracht naar het justitiepaleis. Hem wordt aanstichting tot geweld aangewreven.

Genesis Carmona raakte gewond tijdens protesten in Valencia.
AP Genesis Carmona raakte gewond tijdens protesten in Valencia.