Bloedig nieuw offensief tegen Mahdi Leger

In de tweede stad van Irak, het zuidelijke Basra, hebben woensdag leger- en politie-eenheden die trouw zijn aan de centrale regering, hun offensief tegen plaatselijke milities hervat. Ze vechten vooral tegen het in heel Irak plaatselijk georganiseerde grote Mahdi Leger.

Moqtada
In de strijd zijn sinds dinsdag meer dan vijftig doden en 340 gewonden gevallen. Het Mahdi Leger is gelieerd aan de sjiitische geestelijke en radicale politicus Moqtada al-Sadr. Er vielen woensdag in Basra al zeker vier doden, allen burgerslachtoffers van de strijd om dit centrum van de Iraakse oliewinning.

Basra
Dinsdag begon een door premier al-Maliki gecoördineerde poging de wetteloze stad te bevrijden van milities en bendes. Op verschillende plaatsen in Irak braken vervolgens gevechten uit. Daarbij vielen volgens de laatste meldingen van medische hulpverleners zeker 54 vijftig doden en 340 gewonden.

Sadr City
De meeste slachtoffers vielen in Basra waar veertig doden en tweehonderd gewonden vielen. Maar ook in Sadr City, de sjiitische krottenwijk van noordelijk Bagdad, vielen volgens zegslieden van ziekenhuizen in en buiten deze wijk meer dan veertien doden en 140 gewonden.

Al-Amarah
Ook elders in het land braken gevechten uit tussen veiligheidstroepen die trouw zijn aan de coalitieregering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki en de milities die loyaal zijn aan al-Sadr. De stad al-Amarah bijvoorbeeld, 300 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, is volgens ooggetuigen geheel in handen gevallen van het Mahdi Leger. (anp/mvl)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN