Bloedbad in Las Vegas: aangevallen vanop plek die niemand verwachtte

photo_news
Er zijn minstens 59 doden en zeker 527 gewonden gevallen nadat een man het vuur opende op een countrymuziekfestival nabij het Mandalay Bay Hotel op de beroemde Strip in de Amerikaanse stad Las Vegas. De 64-jarige Stephen Paddock nam vanaf de 32ste verdieping van het hotel het publiek onder vuur met automatische wapens. Het gaat om de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens de FBI zijn er geen bewijzen voor die claim.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Bij een bloederige schietpartij in Las Vegas zijn 59 doden gevallen. Ook is inmiddels duidelijk dat zeker 527 mensen gewond raakten, maakte de politie in de stad bekend. De lokale sheriff zei op een persconferentie dat nog eens achttien wapens, explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in een huis in Mesquite. De 64-jarige schutter Stephen Paddock kocht in 2015 een woning in die kleine plaats, die vlakbij de grens met Arizona ligt.

De sheriff vertelde dat de schutter "een apparaat dat vergelijkbaar is met een hamer'' gebruikte om ramen in te slaan in een hotelkamer, zodat hij naar buiten kon schieten. De politie trof later zestien vuurwapens aan in die ruimte. Aan sommige van die wapens leek te zijn gesleuteld, zodat ze als automatische wapens gebruikt konden worden.

Over het motief van de schutter bestaat nog onduidelijkheid. "Hij was een rijke kerel die graag videopoker speelde en het leuk vond om cruisereizen te maken'', zei de verblufte broer van Paddock eerder tegen verslaggevers. "Hij heeft zijn wapen nog nooit getrokken. Dit is onbegrijpelijk.''

De vader van de schutter was volgens Amerikaanse media een beruchte bankovervaller. Hij belandde zelfs op de lijst met meest gezochte criminelen van de landelijke politiedienst FBI. Dat gebeurde nadat Benjamin Hoskins Paddock in de jaren zestig ontsnapte uit de gevangenis. De FBI omschreef Paddock destijds als een "psychopaat'' die naar verluidt zelfmoordneigingen had.


alle berichten

review

Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over de overleden slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas. In totaal overleefden 59 mensen de schietpartij niet. Er zijn 527 gewonden. Lees hier meer over de mensen die zo wreed uit het leven werden weggemaaid.


Huiszoeking in Reno aan de gang

De politie is op dit moment bezig met een huiszoeking in het huis in Reno dat ook eigendom was van de schutter. Drie SWAT-teams en een bommenontmantelingsteam zijn bij de huiszoeking aanwezig. Volgens de buurvrouw was Stephen Paddock een professioneel gokker en had hij in zijn garage een kluis zo groot als een diepvries staan. Dat meldt AP.

Nevada kondigt noodtoestand af

Bij een huiszoeking in de woning van de 64-jarige dader zijn nog eens 18 wapens, verschillende explosieven en een duizendtal munitiepatronen aangetroffen, zegt sherrif Joseph Lombardo tijdens een persconferentie. De autoriteiten van Clark in de staat Nevada hebben ondertussen de noodtoestand afgekondigd.


Eiffeltoren dooft lichten

In een eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas en de aanslag in Marseille, heeft de Eiffeltoren in Parijs haar lichten gedoofd:

Drie wapens van FN Herstal in hotelkamer

Volgens de Los Angeles Times beschikte de schutter in zijn hotelkamer over minstens drie FN-15 wapens. Dat zijn wapens die gemaakt worden door de van oorsprong Belgische wapenfirma FN Herstal. In totaal heeft de politie zeker 19 wapens in de hotelkamer van de schutter gevonden. Volgens de autoriteiten gebruikte de man minstens tien koffers om zijn wapenarsenaal het hotel in te krijgen en heeft hij de ramen met een soort hamer kapot geslagen.


Dodental loopt op tot 59

Volgens politiechef Joseph Lombardo is het dodental inmiddels gestegen tot 59 en raakten 527 mensen gewond. Politiebronnen bevestigen volgens CBS News dat de schutter Stephen Paddock zichzelf doodschoot, voordat het SWAT-team zijn hotelkamer binnendrong.


IS verspreidt opeisingsvideo

Terreurgroep Islamitische Staat was er als de kippen bij om de schietpartij op het countrymuziekfestival in Las Vegas op te eisen. De schutter was een ­“soldaat” van IS die “zich enkele maanden geleden tot de ­islam heeft bekeerd”, meldde nieuws­kanaal Amaq. IS gaf een strijdersnaam vrij (Abu Abd al-Birr al-Amriki), net als een ­video waarin de aanslag een wraakactie genoemd wordt voor de Amerikaanse interventies in moslimlanden - maar bewijzen leverde de terreurgroep niét. “Daar wacht ik ook op, want je bekeren tot de islam is niet vrijblijvend”, zegt Pieter Van Ostaeyen, die de opeisingsvideo ontdekte.

Bekijk hier een ingekorte versie van de opeisingsvideo.

Negentien wapens

De politie heeft minstens negentien wapens gevonden in de hotelkamer van Paddock. Dat laat een bron dicht bij het onderzoek weten, aldus ABC News. Ook de New York Times (NYT) bevestigt het nieuws. Zowel geweren als pistolen werden aangetroffen. Nog volgens de NYT stonden er op de hotelkamer twee automatische geweren op een statief en werden er honderden patronen met munitie aangetroffen.

afp

Vader acht jaar lang op FBI-lijst

De vader van Stephen Paddock stond acht jaar lang op de FBI-lijst van meest gezochte criminelen, meerbepaald van 10 juni 1969 tot 5 mei 1977. Dat weet CNN. Benjamin Hoskins Paddock is enkele jaren geleden gestorven. "Hij was op de vlucht toen ik geboren werd", stelt Eric, de broer van de dader.

Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. Hij was al veroordeeld voor onder meer een bankoverval en autodiefstal. Hij werd omschreven als een psychopaat met zelfmoordneigingen.

Rv

Minstens 12 slachtoffers kritiek

Minstens twaalf mensen die gewond zijn geraakt bij de schietpartij in Las Vegas bevinden zich in kritieke toestand. Dat meldt een woordvoerster van het Uni-ziekenhuis. In dat hospitaal werden 104 van de ruim vijfhonderd gewonden opgenomen. Hoeveel zwaargewonden er nog in andere hospitalen liggen, is nog onduidelijk. De autoriteiten riepen de bevolking intussen op om bloed te geven.

afp

Dader gokte voor grote bedragen

Amerikaanse media melden op basis van bronnen dicht bij het onderzoek dat de dader van het bloedbad de afgelopen weken grote bedragen inzette bij goktransacties. "Het ging om bedragen van tienduizenden dollars", zo worden de bronnen geciteerd. "Het is voorlopig onduidelijk of het om winst- of verliesbedragen ging."

afp

FBI: "Geen link met terreur"

De FBI zegt dat de schutter "geen banden had met een internationale terreurorganisatie".

reuters

Zeker 58 doden en 515 gewonden

De balans van de schietpartij in Las Vegas, de ergste uit de moderne Amerikaanse geschiedenis, is opgelopen tot minstens 58 doden en 515 gewonden. Dat heeft sheriff Joe Lombardo van Las Vegas bekendgemaakt.

afp

Trump reageert op schietpartij Las Vegas

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zonet de pers toegesproken. Hij noemt de aanval in Las Vegas “een daad van puur kwaad.” Trump zal woensdag Las Vegas bezoeken om te praten met slachtoffers en hulpverleners.

ap

Vlaggen halfstok op het Capitool

Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gelast dat de vlaggen halfstok moeten hangen aan het Capitool in Washington, zo heeft het ABC News maandag bericht.

De Republikeinse topman zei dat "heel het land verenigd is in shock, medeleven en gebeden" met en voor de inwoners van Las Vegas en de familieleden van de slachtoffers".


'Nog geen Belgen onder slachtoffers'

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen onder de dodelijke slachtoffers en gewonden zijn. Dat zegt Mathieu Branders, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

ap
afp

Politie onderzoekt woning

De politie doorzoekt de woning van de dader om de aanwezigheid van bommen uit te sluiten. Dat maakte sheriff Joe Lombardo bekend. Mesquite telt 18.000 inwoners en bevindt zich 140 kilometer ten noordoosten van Las Vegas, nabij de grens met Arizona.

afp

IS eist verantwoordelijkheid op

IS eist de verantwoordelijkheid voor de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS op. Volgens het propagandakanaal van de terroristische groepering is Stephen Paddock maanden geleden al bekeerd tot de islam. Voorlopig is die claim nog met de nodige korrel zout te nemen: de politie had eerder laten verstaan dat er geen terroristisch motief was.

Trump spreekt rond 16.30 uur

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt zich rond 16.30 uur Belgische tijd uit over de bloedige schietpartij in Las Vegas. Eerder had het Amerikaanse staatshoofd via Twitter al zijn medeleven betuigd.

afp

Schutter pleegde zelfmoord

De schutter werd dood aangetroffen in zijn hotelkamer toen een SWAT-team van de politie de kamer binnenviel. Paddock zou minstens tien vuurwapens bij zich gehad hebben.

De gebroken ramen op de 32ste verdieping van het hotel Mandalay Bay.
afp De gebroken ramen op de 32ste verdieping van het hotel Mandalay Bay.

Zeker 50 doden, 406 gewonden

Het aantal gewonden is ondertussen opgelopen tot zeker 406. Dat laat de politie van Las Vegas weten in een persbericht. Onder de gewonden zijn ook twee agenten.


Vrouw niet verdacht

De vrouw die gezocht werd omdat ze in het gezelschap van de schutter verkeerd zou hebben, heeft contact gehad met inspecteurs van de politie van Las Vegas. "Die denken niet dat ze betrokken is bij de schietpartij op de Strip", zei de politie volgens de Amerikaanse zender CNN.

Eerder had de politie een foto van de Aziatische vrouw verspreid. Ze werd niet als een verdachte beschouwd, maar de politie wou graag met haar spreken. Ze is nu niet langer een 'person of interest', klinkt het.

reuters

De vriendin van de doodgeschoten schutter waar de politie eerder op de dag naar op zoek was, is aangehouden. De politie heeft ook de woning van het stel, Stephen Paddock en Marilou Danley, is door de politie doorzocht. De partner van de schutter is de 62-jarige Australische Marilou Danley.

Ook de partner van de schutter, die hem zou hebben vergezeld, is aangehouden.
afp Ook de partner van de schutter, die hem zou hebben vergezeld, is aangehouden.

Via Twitter maakt president Donald Trump zijn condoléances over aan de slachtoffers en hun familie. 'God bless you', voegt hij er aan toe. De dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS, die volgens de politie niets met terrorisme te maken heeft, wordt een test voor het recht op wapenbezit waarvan president Trump fervent voorstander is.

De politie stelt dat berichten over verschillende schutters en over explosies vals zijn. Sheriff Joe Lombardo zei dat "heel veel" meldingen op sociale media foutief waren. De enige explosie was die veroorzaakt door een SWAT-team dat zich zo toegang verschafte tot de kamer in het Mandalay Bay Hotel van waaruit de schutter toesloeg, gaf Lombardo mee.

De politie van Las Vegas heeft bekendgemaakt dat de dader van de schietpartij, die is doodgeschoten, de 64-jarige Stephen Paddock is uit Mesquite, Nevada, een plaatsje op 120 kilometer ten noordoosten van Las Vegas.

De dader van de schietpartij, de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada.
Twitter De dader van de schietpartij, de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada.

Een vrouw die het countryfestival bijwoonde, getuigt dat een vrouw ongeveer 45 minuten voor de schietpartij aanving "jullie gaan allemaal dood" rondbazuinde onder de festivalbezoekers. De vrouw werd door de security weggeleid, zo stelt de getuige.

Jon Mag

This popped up in regards to Marilou Danley's involvement.

Dader is 64-jarige blanke man

De dader van de schietpartij is een 64-jarige blanke man, inwoner van Las Vegas. Dat meldt ABC News. De man werd doodgeschoten, volgens de politie was hij de enige schutter.Aangenomen wordt dat er onder de slachtoffers ook verscheidene agenten zijn. Politiewoordvoerder Joseph Lombardo zei dat twee agenten behandeld worden in het ziekenhuis. Eén van hen is in kritieke toestand. Nog volgens Lombardo werden agenten die niet in dienst waren doodgeschoten.


Politie zoekt vriendin schutter

De politie bevestigt dat er meer dan 20 doden en meer dan 100 gewonden vielen bij de schietpartij. De politie gaat niet uit van een terreuraanslag en duidt de dader aan als een 'lokale burger', een 'lone wolf'. De dader is doodgeschoten, de politie meent dat er niet meer dan één schutter was. De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de schutter en over zijn motief, maar gaat "op dit moment" niet uit van terrorisme. Het gaat om een inwoner van Las Vegas. De politie is nog op zoek naar de vriendin van de schutter, Marilou Danley, die volgens de politie de dader vergezelde. De vrouw wordt niet als verdachte gezocht, sheriff Joseph Lombardo stelt dat zijn mensen "met haar willen praten". Danley is een 1.50 meter grote Aziatische vrouw en weegt 50 kilo. De politie zoekt ook twee voertuigen in verband met de schietpartij, een Hyundai Tucson en een Chrysler Nevada, en vraagt iedereen die videobeelden van de schietpartij maakte zich te melden.

De politie is op zoek naar Marilou Danley, de vriendin van de schutter die de man vergezelde.
Facebook De politie is op zoek naar Marilou Danley, de vriendin van de schutter die de man vergezelde.

Een man getuigt hoe zijn vriendin in de schouder werd geraakt.

Het Mandalay Bay is een hotel en casino op de Strip in Las Vegas, dé gok- en entertainmentstad in de VS. De Strip is een boulevard van bijna 7 kilometer lang waarlangs veel casino's en hotels liggen.
Het hotel, ontworpen in een Zuidoost-Aziatische stijl, heeft ruim 3300 kamers en een casino dat 12.500 vierkante meter telt. Verder zijn er een theater, een haaienbassin en veel winkels, bars, clubs en restaurants. Het hotel kent verder een luxe zwemparadijs, Mandalay Beach. Ernaast ligt een enorm conferentiecentrum. De eigenaar is, sinds 2005, MGM Resorts International. Het hotel ging in 1999 open, in aanwezigheid van een groep motorrijders op Harley-Davidsons met acteurs John Goodman, James Belushi en Dan Aykroyd.

rv

Om zeven uur vanochtend lokale tijd openen bloedbanken in Las Vegas de deuren voor donoren. Traumacentra in de stad kampen naar verluidt met een tekort aan bloed.

De internationale luchthaven McCarran bij Las Vegas is deels heropend. Enkele vluchten zijn hervat, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen. Het vliegveld was tijdelijk gesloten na de schietpartij in de gokstad. Inkomende vluchten werden naar andere vliegvelden omgeleid. In een bericht op Twitter raadt de luchthaven reizigers aan bij hun maatschappij na te gaan of en wanneer hun vlucht doorgaat.


Rachel Crosby, journaliste bij The Las Vegas Review Journal, haalt een politiebron aan wanneer ze stelt dat de dodentol aanzienlijk is bijgesteld naar "meer dan twintig doden".

Een ooggetuige vertelt hoe hij met zijn kleren de dodelijke slachtoffers bedekte. Tegenover 'Fox & Friends' getuigt een zekere Justin dat hij zeven mensen hielp en "minstens 20 mensen" zag die neergeschoten waren. "Kijk, ik heb geen kleren meer. Iedereen van wie ik dacht dat hij of zij dood was, bedekte ik met één van mijn kledingstukken".

Op videobeelden is te zien hoe gewonden worden weggebracht en naar het ziekenhuis gevoerd door omstanders.

Countryzanger Jason Aldean, die aan het laatste nummer van zijn set bezig was toen de schietpartij begon, is veilig en wel. De 40-jarige zanger was één van de headliners van het Route 91 Harvest Festival. In een video is te zien hoe Aldean en zijn band stoppen met spelen nadat geweerschoten weerklonken en mensen begonnen te schreeuwen.

Mensen in Las Vegas kunnen op Facebook aangeven dat ze veilig zijn. De site heeft een Safety Check geopend, waarmee mensen hun vrienden met één druk op de knop gerust kunnen stellen. De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij aanslagen in Londen, Manchester, Berlijn, Parijs, München, Nice en Turkije.


De krant Los Angeles Times meldt dat er zeker twee doden zijn en 24 gewonden, waarvan er 14 in kritieke toestand verkeren.

De internationale luchthaven McCarran bij Las Vegas is tijdelijk gesloten. Inkomende vluchten worden naar andere vliegvelden omgeleid. In een bericht op Twitter raadt de luchthaven reizigers aan bij hun maatschappij na te gaan of en wanneer hun vlucht doorgaat.

De politie van Las Vegas laat op Twitter weten dat ze van oordeel is dat er geen schutters meer actief zijn.

Berichten over andere schietpartijen in Las Vegas, onder meer bij het Bellagio Hotel, zijn niet bevestigd. De politie rukte ook uit naar het Ali Baba Restaurant, op zowat tien minuten rijden van het Mandalay Hotel. Ze onderzoekt ook meldingen van een schietpartij in het New York Hotel and Casino. Op de politieradio zou ook een melding zijn gekomen van "een wagen waaruit draden hangen" voor het Luxor Hotel in Las Vegas.

ap

Een veteraan meldt dat hij video's van de schietpartij bekeek en besluit op grond van de schoten dat er meer dan één schutter moet geweest zijn.

"Man stierf in mijn armen"

Een man getuigt tegenover ABC News hoe hij aanvankelijk dacht dat het om vuurwerk ging. Hij werd zelf geraakt door drie kogels, maar slaagde erin met een vriend zwaarder getroffen concertgangers in veiligheid te brengen. "We verborgen gewonden onder het podium. Een man stierf in mijn armen", getuigt hij.

De politie van Las Vegas zegt een verdachte van de schietpartij te hebben uitgeschakeld. De politie drukt mensen op het hart uit de buurt te blijven en geen live beelden van de inzet van politie-eenheden te verspreiden. Eén of meerdere schutters openden vanuit het Mandalay Bay Hotel met automatische wapens het vuur op bezoekers van een country-muziekconcert.

ap

Verblijft u op dit moment in het Mandalay Bay? Laat het onze redactie weten, en mail naar 3535@hln.be (vergeet ook uw gsm-nummer niet te vermelden)


Op de politieradio zou ook een melding zijn gekomen van "een wagen waaruit draden hangen" voor het Luxor Hotel in Las Vegas. De politie onderzoekt ook meldingen van schietpartijen elders in de stad, zo meldt The New York Times. De politie rukte ook uit naar het Ali Baba Restaurant, op zowat tien minuten rijden van het Mandalay Hotel. Ze onderzoekt ook meldingen van een schietpartij in het New York Hotel and Casino.

Ooggetuigen maakten melding van een groot aantal schoten, die te horen waren op filmpjes die mensen tijdens het concert maakten. Politiecommando's zijn het hotel binnengegaan om de schutter te zoeken, melden CNN en de New York Times. Concertgangers getuigen dat ze zagen hoe het vuur werd geopend vanop de bovenste verdiepingen van het Mandalay Bay Hotel and Casino, aan de overkant van de Las Vegas Boulevard. Ze omschreven het geluid als dat van automatische wapens.


voorbeschouwing

Een schietpartij in de Amerikaanse stad Las Vegas heeft volgens de regionale tv-zender KTNV zeker twintig mensen het leven gekost. Volgens de politie hebben meerdere personen met automatische wapens het vuur geopend op bezoekers van een concert bij het Mandalay Bay Hotel and Casino.
172 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter P

  IS heeft de aanslag opgeëist ? Daar geloof ik geen bal van , IS is al lang opgedoekt en verzwakt ! Over en uit met IS

 • maarten mouton

  Ja automatische wapens zijn dan wel illegaal maar ander wapens zijn nochtans gemakkelijk et kopen daar. Denk maar aan alle tieners die ieder maand leerlingen vermoorden in Amerikaanse scholen. Het blijft daar een levensgroot probleem.

 • Johannes Smikkelson

  Automatische wapens zijn illegaal in de VS en niet te verkrijgen bij een wapenwinkel. Dus, Sobek, ik weet niet in welke eeuw jij leeft maar de wet in de VS zegt wel degelijk iets over welke wapens wel en niet te verkrijgen zijn. Deze sociopate crimineel had illegale wapens, net zoals onze criminelen in België ook automatische wapens hebben. Een wet is zwarte inkt op wit papier, het is geen magische manier om criminelen te stoppen. Het houdt niemand tegen om wapens te bekomen.

 • mattias mattias

  Tegenstanders van wapens, het gaat over volledig automatische wapens dat dit stuk vuil gebruikt heeft, volgens de amerikaanse wetgeving mogen deze sinds 1963 niet meer zo maar verkocht worden, het is zelfs zeer moeilijk geworden om deze op legale manier te verkrijgen, zoek eens de cijfers op van doden die door legale wapens vallen, denk dat je redelijk zou schrikken

 • E V

  En dat alles in "the greatest country on earth". Zolang de NRA de zakken blijft vullen van de politici zal het daar nooit veranderen. Ik denk trouwens niet dat de bezielers van het tweede amendement dit ooit zo bedoeld hadden. Dit jaar al 11.000 doden in de VS door vuurwapens, moet er nog zand zijn...!? En na dit gebeuren hoopt de wapenindustrie natuurlijk op een heropleving van de verkoop, je moet je eigen toch kunnen verdedigen nietwaar...?