Bloedbad bij zelfmoordaanslag Kerbala

UNKNOWN

Bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse heilige stad Kerbala zijn zeker 41 mensen omgekomen. Een vrouw zou een gordel met explosieven rond haar lichaam tot ontploffing hebben gebracht op enkele tientallen meter van het mausoleum van Imam Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Dit is een sjiitisch heiligdom.

Minstens 41 slachtoffers
Er zijn berichten dat het springtuig temidden van een massa bedevaarders afging, andere gewagen van een ontploffing in een coffeeshop. Op gezag van een anonieme ziekenhuisbron gewaagde het Franse persbureau AFP van minstens 41 doden en 73 gewonden. Op gezag van Iraakse gezondheidsfunctionarissen sprak de BBC van minstens 42 doden en 58 gewonden.Het was de bloedigste aanslag in de stad op 110 km ten zuiden van Bagdad sinds een jaar.

Bezoek Cheney
Het bloedbad valt samen met bezoek dat de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney aan Bagdad bracht om de veronderstelde voortgang inzake de veiligheid in Irak te onderzoeken en om de Iraakse politici aan te zetten, meer werk te maken van "nationale verzoening". (belga/vsv)