Bliksem treft toeristen en inwoners Polen en Slovakije: 5 doden, 140 gewonden, nog 9 vermisten

Ondanks de slechte weersomstandigheden rukten reddingshelikopters uit om wandelaars en gewonden in veiligheid te brengen.
EPA Ondanks de slechte weersomstandigheden rukten reddingshelikopters uit om wandelaars en gewonden in veiligheid te brengen.
Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door zwaar onweer in het Tatra-gebergte in Polen en Slovakije. Ook raakten zo’n 140 mensen gewond, zegt Pools premier Mateusz Morawiecki. Twee van de overleden slachtoffers zijn kinderen. Nog negen mensen zijn vermist.

De meeste slachtoffers, waaronder vier van de vijf doden, vielen in Polen. Getuigen vertelden zender TVN24 dat de bliksem een groep toeristen raakte op de berg Giewont (1.894 m), waar een vijftien meter hoog kruis op de top staat. Ook een metalen ketting werd geraakt en zorgde voor slachtoffers. De dag begon zonnig, maar daarna sloeg het weer om.

“Niemand had verwacht dat zo plots een storm zou uitbreken”, zei Morawiecki na overleg met een crisisteam in de zuidelijke plaats Zakopane. Vele gewonden vertoonden brandwonden. Reddingsteams kregen hulp van brandweerlieden en politiemensen. Ook zijn meerdere helikopters ingezet. 

 Op de grens van Polen met Slowakije zorgde een blikseminslag er nog voor dat een man in een ravijn stortte. Zijn wandelpartner, een Tsjechische vrouw, raakte gewond.

De media spreken van “een zwarte dag in de Tatra”. In het vakantiecentrum Zakopane werd officieel de rouw uitgeroepen en werden voor drie dagen alle cultuur-en sportevenementen geschrapt. 

 Het Tatra-gebergte is een uitloper van de Karpaten in het grensgebied tussen Polen en Slovakije. 

AP
EPA
AP
EPA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filip Catz

    Een massa mensen bij elkaar zorgt voor een kanaal van warme vochtige ademlucht. Die kolom stijgt naar boven, en zorgt dus voor een prima geleidend kanaal dat de minste weerstand biedt aan een potentiële ontlading. Het is riskant om bij onweer in groep te blijven als ge u op een hoogte bevindt.

  • Guy Miserez

    Spijtig, in de mooiste streen van Polen. RIP