Blauwhelm gedood bij gevechten in noordwesten van Congo

(archieffoto)
UNKNOWN (archieffoto)
In het noordwesten van Congo is een soldaat van de MONUC (VN-missie in Congo) gedood toen een dertigtal rebellen de provinciehoofdstad Mbandaka aanvielen. Een tweede VN-medewerker stierf tijdens de gevechten aan een hartaanval. De rebellen zouden een verrassingsaanval hebben gepleegd op de residentie van de gouverneur en de plaatselijke luchthaven overgenomen hebben.

Een Ghanese MONUC-soldaat kwam om het leven toen hij op weg was naar de luchthaven. Een tweede blauwhelm stierf aan een hartaanval. Het Congolese leger en de MONUC proberen de luchthaven zo snel mogelijk weer in handen te krijgen.

Volgens de Verenigde Naties zou het om leden van de Enyele-bevolkingsgroep gaan. Die nam zes maanden geleden de wapens op in de strijd voor visrechten. De rebellen zouden per boot naar de evenaarsprovincie gekomen zijn.

Stammenstrijden
Van eind oktober tot half december vorig jaar vonden in de regio van Mbandaka gevechten plaats tussen krijgers van de stammen Lobala (ook: Enyele) en de Monzaya. Dat geweld kostte 270 doden (187 burgers) en joeg 187.000 mensen op de vlucht.

In Congo zitten ongeveer 22.000 VN-soldaten. De VN-vredesmacht is vooral actief in het oosten van het land, waar ze Rwandese rebellen moet tegenhouden. De VN-missie loopt mogelijk volgend jaar op zijn einde. (belga/adb)