Blauwdrukken 3D-geprinte wapens komen toch niet online: Amerikaanse rechtbank verbiedt publicatie

De online blauwdrukken voor 3D-geprinte handvuurwapens, die vandaag vrijgegeven zouden worden, verschijnen toch niet op het internet. Een Amerikaanse rechter heeft daar enkele uren voor de publicatie een stokje voor gestoken.
AP De online blauwdrukken voor 3D-geprinte handvuurwapens, die vandaag vrijgegeven zouden worden, verschijnen toch niet op het internet. Een Amerikaanse rechter heeft daar enkele uren voor de publicatie een stokje voor gestoken.
De online blauwdrukken voor 3D-geprinte handvuurwapens, die vandaag vrijgegeven zouden worden, verschijnen toch niet op het internet. Een Amerikaanse rechter heeft daar uren voor de publicatie een stokje voor gestoken. Hij oordeelde dat de publicatie onherstelbare schade zou kunnen toebrengen aan Amerikaanse burgers.

De staat Washington had samen met acht andere staten en het hoofdstedelijke district Washington D.C. een rechtszaak aangespannen tegen de federale overheid, nadat die een schikking had getroffen met de wapenactivist Cody Wilson en zijn organisatie Defense Distributed. Daardoor was die laatste vrij om blauwdrukken voor het 3D-printen van een vuurwapen te publiceren.

Meer dan vijfduizend downloads

Wilson had aangekondigd dat hij de plannen woensdag op het internet zou zetten, maar dinsdag waren het ontwerp en de instructies voor het maken van het model "Liberator" al online verschenen. Meer dan viijfduizend mensen hebben de gegevens gedownload.

Tegenstanders vrezen vooral dat de geprinte wapens, die niet waargenomen kunnen worden door een metaaldetector, in de handen van criminelen terechtkomen. Plastic vuurwapens zijn in de VS al dertig jaar verboden. 

Wapenlobby

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat het vrijgegeven van de blauwdrukken "vrij onzinnig" is. Trump is dik met de Amerikaanse wapenlobby. Die vinden het vrijgeven van de blauwdrukken ook geen goed idee, waarschijnlijk omdat het niet meer nodig zou zijn om een wapen te kopen, als je de onderdelen zelf thuis kan 'uitprinten'. 

AFP19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  @ Melanie Degucht. Jij vind die natuurlijk niet, maar diegene die ze wilt hebben vind ze wel en nog goedkoop ook.

 • Gilles Standaert

  En dan? je kan in dit land PCP's vrij kopen die door betonblokken schieten.

 • Melanie Degucht

  Jo Bosman, loop en "kulas" en kogels zijn niet vrij te krijgen in België.

 • Jo Bosman

  Ach mensen, laat u toch niets wijs maken. Die dingen staan nog steeds on line. en je bent er niets mee . er zijn nog tal van metalen onderdelen nodig ( wel vrij te verkrijgen ) zoals de loop. kulas. veer en slagpin . en natuurlijk de kogels . Die worden ook niet geprint

 • Eddy Keulier

  En hij was de enige ter wereld die zoiets kon ontwerpen? Er zullen nog veel modellen uitkomen.