Blanke agent schiet ongewapende zwarte man dood in VS

Twitter
In de Amerikaanse stad Phoenix, in deelstaat Arizona, is opnieuw een zwarte man doodgeschoten door een blanke agent. De 34-jarige kwam dinsdag om het leven bij een politiecontrole voor zijn woning. Hij werd verdacht van het verkopen van drugs.

De politie van Phoenix zegt in een persbericht dat een 34-jarige zwarte man, Rumain Brisbon, was tegengehouden omdat hij verdacht werd van het verkopen van drugs.

Twee schoten
Volgens de politie trachtte de man te ontsnappen en weigerde hij "verschillende bevelen" van de blanke agent op te volgen. De naam van de agent werd niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een dertiger met zeven jaar werkervaring.

Het kwam uiteindelijk tot een handgemeen. Toen de zwarte man zijn hand in zijn zak stak, hield de agent de hand vast en beval hij hem die daar te houden. De agent dacht dat hij de kolf van een geweer voelde en schoot twee keer in het bovenlijf van de man.

Vader van vier
Bribson werd ter plaatse dood verklaard, kort na de aankomst van de brandweer en politieversterking. Achteraf was duidelijk dat de vader van vier geen wapen in zijn broekzak had, maar een doosje met medicijnen.

Marci Kratter, de advocate van de familie, verklaarde dat "verschillende getuigen de versie van de politie tegenspreken". "Dit is een tragedie. Hij was niet gewapend en bedreigde niemand".

"Niets met ras te maken"
De moeder van het slachtoffer zei gisteren in een tv-interview hoe goed haar zoon was. Nora Brisbon en de blanke vriendin van Rumain willen niet dat de discussie rond zijn dood gevoerd wordt op grond van ras. Volgens Nora was de agent niet goed opgeleid en had de schietpartij niets met vooroordelen te maken.

Gisteren verzamelden zo'n 150 menen in het centrum van Phoenix om te protesteren tegen het politiegeweld dat tegen Rumain gebruikt werd.

Doden door politiegeweld
Het incident is het laatste in een reeks van extreem politiegeweld met dodelijke afloop in de VS. Daar betogen duizenden mensen al enkele dagen tegen dergelijk geweld, na eerdere gevallen van extreem politiegeweld in New York en Ferguson. In Cleveland werd vorige maand nog een jongen van 12 doodgeschoten door de politie.