Blair lanceert oproep voor oplossing conflict Midden-Oosten

UNKNOWN

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om voluit te investeren in een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Meer nog dan in mijn periode als premier ben ik ervan overtuigd dat een oplossing nodig is voor de stabilisering van een hele regio", zei Blair in het Europese Parlement.

Speciaal gezant
Blair, die in juni vorig jaar Downing Street verliet, is sedert enkele maanden aan de slag als speciaal vredesgezant van het Kwartet, de coalitie van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties die het vredesproces in het Midden-Oosten in goede banen probeert te leiden. "Zowel aan Israëlische als aan Palestijnse zijde is een ruime meerderheid gewonnen voor een tweestatenoplossing, maar slechts een minderheid in beide kampen gelooft dat het ook echt mogelijk is", zo verklaarde Blair op een zitting in het EP.

Twee problemen
Het wantrouwen en de scepsis kunnen volgens de Brit enkel weggenomen worden door "de context van de onderhandelingen" te veranderen. Momenteel wegen immers twee fundamentele problemen op de situatie. De Israëli's zijn wantrouwig omdat de Palestijnse Autoriteit de veiligheid niet kan garanderen en de Palestijnen lijden steeds meer onder de gevolgen van de Israëlische bezetting en geloven niet dat Israël een leefbare Palestijnse staat voor ogen heeft.

Daarom moet er volgens Blair volop geïnvesteerd worden in projecten en maatregelen die de infrastructuur en de economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden naar een hoger niveau tillen. Zo zouden de Palestijnen ondervinden dat er "een echt engagement" bestaat om hun leefomstandigheden te verbeteren. Daarnaast moet de greep van de Palestijnse Autoriteit op de veiligheidssituatie versterkt worden. Indien het gevoel van onveiligheid onder de Israëli's afneemt, kan de bewegingsvrijheid van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever uitgebreid worden.

Miserabel leven
Blair verklaarde tenslotte dat de strategie van de internationale gemeenschap ten opzichte van de Gazastrook aan herziening toe is. "We hebben nood aan een strategie die extremisten isoleert en mensen helpt. Momenteel hebben we een strategie die extremisten helpt en mensen isoleert", analyseerde hij. De bevolking leidt er een "miserabel" leven en de veiligheid van Israël wordt ondermijnd door voortdurende raketaanvallen.

Tegen de tijd
Hoewel de situatie in het Midden-Oosten sinds de vredesconferentie van Annapolis allerminst verbeterd is, gelooft Blair nog steeds in een oplossing voor het eeuwige conflict. "Maar het wordt een wedloop tegen de tijd. De internationale gemeenschap moet zeer dringend actie ondernemen", betoogde de oud-premier. (belga/bf)