Björk provoceert China met Tibet-protestsong

UNKNOWN

De IJslandse zangeres Björk heeft de reputatie regelmatig iemand tegen de schenen te schoppen. Ditmaal was China aan de beurt. De eigenzinnige artieste sloot een optreden in Shanghai af met het nummer 'Declare independance' en riep vervolgens om de onafhankelijkheid van Tibet. China voelt zich geprovoceerd.

Tibet, raise your flag
Volgens fans sloot Björk gisteravond af met de bekende tekst van haar protestsong 'Declare Independence' en zong ze aan het einde van het nummer de naam van de Himalaya-regio, die sinds 1951 door China 'bezet' wordt. Op de kreet "Tibet, Tibet" liet de IJslandse de woorden "Raise your flag" ("Hijs je vlag") volgen.

Geen reactie bij fans
De Chinese autoriteiten interpreteren de actie van de excentrieke zangeres als een provocatie. In het verleden werden buitenlanders die zich in China openlijk uitlieten over de onafhankelijkheid van Tibet uit het land gezet. De in de song ingebouwde boodschap wekte bij de 3.000 toeschouwers in het Shanghai International Gymnastics Center geen enkele reactie los. Pas vandaag werd Björks optreden op internetfora en in weblogs bediscussieerd.

Ook in Kosovo
Het is trouwens niet de eerste keer dat Björk de onafhankelijkheid van een land uitroept. Zo was Kosovo eerder aan de beurt. Björk werd toen prompt geschrapt van een festivalaffiche in Servië. (belga/lb)

UNKNOWN