Bizarre dreiging bij Russische krant die waarheid over MH17 meldt: “Dit went nooit”

Een schaap bij de redactie van Novaya Gazeta.
REUTERS Een schaap bij de redactie van Novaya Gazeta.
Novaja Gazeta staat onder druk. De enige Russische krant die ronduit erkent dat MH17 is neergeschoten door een Russische BUK, ontving de afgelopen twee weken bizarre waarschuwingen. In de vorm van schapen.

Maandag stonden er ineens voor het pand van ‘Novaja’ drie kooitjes met ieder drie schapen erin. Ze droegen hesjes waarop ‘pers’ en ‘Novaja Gazeta’ geschreven stond. “We worden kennelijk als volgzame schapen gezien, maar welke metafoor erachter schuilgaat, begrijpen wij ook niet helemaal”, vertelt redactrice en pers-secretaris van Novaja, Nadezjda Proesenkova op de redactie.

Het verhaal met de schapen was nog redelijk ludiek te noemen, maar vorige maand was er een afgehakte schapenkop in een krantenmand voor het redactiegebouw neergezet. Vermoedelijk een waarschuwing aan het adres van Novaja, dat een paar dagen ervoor een stuk had gepubliceerd over een met president Poetin bevriende zakenman, die huurmoorden zou hebben laten plegen.

De schapen bij de redactie van Novaya Gazeta.
REUTERS De schapen bij de redactie van Novaya Gazeta.

“Het lijkt me glashelder. Ik kan me geen andere versie voorstellen”, verklaart Denis Korotkov, de auteur van het stuk. “Een van mijn bronnen valt binnen de structuren van de zakenman, hij heeft het me verteld. Bovendien kreeg ik ook aan mijn huisadres een treurboeket afgeleverd.”

Korotkov vertelt het met Siberische koelte, maar het moet een zeer onbehaaglijk gevoel hebben gegeven. Zeker als je weet dat Novaja Gazeta door haar kritische houding al zes medewerkers heeft verloren door moord. Onder hen Anna Politikovskaja, de sterverslaggeefster die in 2006 in haar flatgebouw werd doodgeschoten. Haar bureau staat, uit eerbetoon, nog altijd onaangeroerd.

“De bedreigingen wennen nooit”, zegt Proesenkova. “Maar je leert er als medium mee omgaan. Soms schakelen we de reageerfunctie op internet uit.” Zoals begin dit jaar, toen Novaja onthulde dat de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië homoseksuele mannen opsluit, martelt en zelfs vermoordt in speciaal voor dat doel opgerichte kampen.

Een brokstuk van MH17.
AFP Een brokstuk van MH17.

Lering

Verslaggever Pavel Kanygin houdt zich van meet af aan met het dossier bezig en is vaak in Nederland geweest, onder meer voor de presentatie van het JIT-rapport in september 2016. Hij vindt het onderwerp belangrijk omdat de Russische autoriteiten volgens hem lering moeten trekken uit de gebeurtenissen van juli 2014. “En dus niet meer moeten beginnen aan krijgsavonturen, zoals de oorlog in Oost-Oekraïne.”

Half september kwam het Russische ministerie van Defensie ineens op de proppen met vrijgegeven documenten, die moesten aantonen dat de BUK wel degelijk uit Oekraïne afkomstig was. Het JIT-rapport heeft ze toegestuurd gekregen en onderzoekt ze momenteel op, onder meer, echtheid.

Sensatie

Ook Kanygin bekeek ze en ontdekte vreemde oneffenheden: cijfers die met de hand op één pagina op verschillende manieren waren geschreven, data die niet klopten, verschillende kleuren inkt op één pagina. “Het was allemaal niet logisch”, zegt Kanygin.

Die kreeg Novaja Gazeta ook. In een brief gaf het ministerie antwoorden die nog veel meer vragen opriepen. Bovendien verzocht het de hoofdredacteur op arrogante toon “dit soort sensatie niet meer te plaatsen, die de lezers alleen maar in verwarring brengt”.

De autoriteiten kunnen ons in één klap kapotmaken.

Nadezjda Proesenkova

Ook naar het Kremlin

“De autoriteiten kunnen ons in één klap kapot maken, als ze van ons af willen”, weet Proesenkova. Waarom gebeurt dat dan niet? “Omdat we een visitekaartje zijn voor het Kremlin: wanneer het Westen weer begint over persvrijheid in Rusland, kunnen ze altijd naar ons wijzen als het bewijs ervan.”

Bovendien heeft naar verluidt iedere minister Novaja op zijn bureau liggen. Omdat de krant, in tegenstelling tot de door de autoriteiten gecontroleerde media, schrijft wat er werkelijk gebeurt in Rusland. “Zelfs het Kremlin heeft twee abonnementen op de papieren krant. En Poetin gebruikt geen internet (Novaja is digitaal en in zijn geheel en gratis te lezen, red.)”, grinnikt Proesenkova veelbetekenend.

De dreigingen van de afgelopen weken maken verslaggever Korotkov niet voorzichtiger in zijn werk. “Als het regent, ga ik ook niet met een paraplu naar buiten. Dan word ik maar nat, kan mij het schelen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Dewael

  Weer een krant dat zichzelf belangrijk vindt. Is ook heel opvallend dat ze een eenzijdig rapport zo geloofwaardig vinden. Hadden ze nu werkelijk gedacht dat OE zichzelf gaat beschuldigen? En indien er werkelijk iets mis was geweest met de logboeken van de BUK dan zou het al lang verschenen zijn in de buitenlandse kranten.

 • Marc Van der Vloedt

  't IS moeilijk om in een digitale wereld enkel uw nullen te ressorteren.

 • Henri Dederen

  Novaja Gazeta wordt deels gesponsord door Nederland.Is dit misschien de reden waarom er reeds zoveel artikels verschenen zijn over MH17?

 • ANN LIMBOS

  Ja, met Poetin is het gevaarlijk soep eten.