Bisschoppenconferentie Congo: oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft verkiezingen gewonnen

Oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft volgens de Congolese bisschoppenconferentie de verkiezingen gewonnen.
AFP Oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft volgens de Congolese bisschoppenconferentie de verkiezingen gewonnen.
Oppositiekandidaat Martin Fayulu is volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) de winnaar van de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo. Dat melden de New York Times en Africa Confidential.

De bisschoppen stelden gisteren een eerste rapport voor met de bevindingen van hun 40.000 waarnemers, waaruit volgens hen bleek dat er een duidelijke winnaar was, zonder zich uit te spreken over wie het ging.

Naam uitgelekt

Nu lekt de naam van de winnaar volgens de bisschoppenconferentie dus wel uit: oppositiekandidaat Fayulu. The New York Times baseert zich op een hooggeplaatste westers diplomaat en op een presidentieel adviseur van Kabila. De diplomaat getuigde anoniem, wegens het diplomatieke protocol. Fayulu lag ook al voorop in de peilingen, met bijna 30 procentpunt voor de kandidaat van het regime, Emmanuel Ramazani Shadary.

Coalitie achter Kabila: “Ernstige schending van de grondwet”

De coalitie achter de Congolese president Joseph Kabila beschuldigde Cenco na het lek van “partijdigheid” en “ernstige schendingen van de grondwet”. Volgens de coalitie mag enkel de kiescommissie in Congo resultaten aankondigen.

Normaal zouden ten laatste op 6 januari de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen worden bekendgemaakt, maar het ziet ernaar uit dat er uitstel komt.

VN-Vergadering achter gesloten deuren

Gisterenavond vond over de Congolese presidentsverkiezingen een vergadering achter gesloten deuren plaats in de VN-Veiligheidsraad. Er werd bijna twee uur vergaderd, maar de leden raakten het niet eens over een gemeenschappelijke tekst. 

Volgens een diplomaat aan het Franse persagentschap AFP vonden verschillende landen het nog te vroeg om met een verklaring naar buiten te komen. Dinsdag komt de VN-Veiligheidsrad opnieuw bijeen, in openbare zitting. 

Oppositiekandidaat Martin Fayulu brengt zijn stem uit.
AP Oppositiekandidaat Martin Fayulu brengt zijn stem uit.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willem merken

    Congo, eerlijke verkiezingen, Kabila die zijn nederlaag toegeeft, VN veiligheidsraad die volledig akkoord is, Wie droomt er nog?