Bisschoppen Italië willen ook versoepeling lockdown voor misvieringen

Ook de basiliek in Napels blijft tot nader order gesloten. (archieffoto 10 april)
EPA Ook de basiliek in Napels blijft tot nader order gesloten. (archieffoto 10 april)
Italiaanse bisschoppen vinden het onbegrijpelijk dat Italianen ook na de versoepeling van de lockdown niet naar de missen kunnen. Ook binnen het kabinet wordt gemord over dat besluit.

Gelovige Italianen kunnen sinds begin maart niet meer naar de mis. Het land ging toen grotendeels op slot omdat de regering vergaande maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de meeste bedrijven moesten dicht.

Premier Giuseppe Conte heeft bekendgemaakt dat de maatregelen de komende weken worden afgebouwd. Zo mogen Italianen vanaf 18 mei bijvoorbeeld weer naar bibliotheken en musea. Conte repte echter met geen woord over missen, tot ergernis van de bisschoppen. De Italiaanse Bisschoppenconferentie klaagt in een brief aan de regering dat de "vrijheid van godsdienst wordt gecompromitteerd".

De katholieke geestelijken krijgen bijval van sommige politici. "Het is voor ons dus wel veilig om naar een museum te gaan, maar we kunnen niet naar een religieuze bijeenkomst?", twitterde minister Elena Bonetti (Gelijke Kansen en Gezinnen). Ze sprak over een "onbegrijpelijk" besluit.

Lees ook: Je mag met vrienden sporten, waarom dan niet afspreken in tuin? Moet mijn kind verplicht naar school? Massa vragen over exitstrategie. Wij zoeken de antwoorden (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vicky Piqueur

    Als er nu 1 ding is wat zeker kan wachten dan is het dat wel; missen kunnen op tv uitgezonden worden of online, zoals bij ons op zondag. De kerk heeft al altijd in alle tijden de les willen spellen, de baas spelen, hoog van de toren blazen - het is nu weer niet anders...